AB’ye emanet

Güncelleme Tarihi:

AB’ye emanet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2011 00:00

Nesli giderek tükenen toy kuşunun koruma altına alınmasına yönelik başlatılan proje kapsamında, çiftçiler tarlaların bir bölümünü ekmeyecek. Çiftçinin zararı AB tarafından karşılanacak.

ESTONYA, İspanya, Hollanda ve Türkiye arasında yapılan AB Biyoçeşitlilik Eşleştirme Projesi anlaşması kapsamında Türkiye’deki toy kuşu neslinin korunması ve türünün çoğaltılması için bir çalışma başlatıldı. Türkiye’de Polatlı, Konya Havzası ve Doğu bölgesinde yaşadığı bilinen ve bin 300 ila bin 500 dolayında olduğu sanılan toy kuşunun korunması için çiftçilerle işbirliği yapılacak. AB uzmanları, Polatlı’da 20-40 arasında toy kuşu bulunduğunu söyledi.

Tarlalarda boş alanlar

AB uzmanları, toy kuşu türünün hububat ürününü çok sevdiğini belirtti. Bu nedenle hububat ekilen alanların yüzde 5’inin boş bırakılmasını istediklerini söyleyen uzmanlar, bundan doğacak maliyetin ilgili AB fonlarından karşılanacağını, dolayısıyla çiftçilerin mağdur edilmeyeceğini vurguladı. Bu kapsamda Gıda, Hayvancılık ve Tarım Bakanlığı’ndan Dil Asistanı Mediha Işıtman, Proje Asistanı Taşkın Taş, Aziz Orhan Çimen, Sema Tuncer Nimetoğlu, Mevhibe Arıkan, AB’den Projenin Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Estonya’dan Pille Koorberg, Hollanda’dan Biyoçeşitlilik Uzmanı Cees Witkamp, Estonya’dan Uzman Eike Lepmets, Hollanda’dan Uzman Peter Van Der Goot’un katıldığı toplantı yapıldı.

Ziraat Odası destekliyor

Yerli ve yabancı uzman ekipler, Polatlı’da ilk çalışmayı Ziraat Odası’nda yaptı. Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu ile Oda yöneticilerinin katıldığı bir toplantı yapan uzmanlar, üreticilerin sorularını yanıtladı. Toy kuşu türünün korunması için Ziraat Odası’nın proje içinde yer aldığını belirten Oda Başkanı Zekai Köseoğlu, “Bu çalışmanın yürütülmesinde çiftçilerimizin mağduriyeti söz konusu değil. Elbette kırsal çevrenin korunması hususunda Odamız elinden geleni yapacaktır” dedi.

Polatlı’da 40’a yakın

AB Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Estonyalı Pille Koorberg, toy kuşu sayısının Polatlı’da 20- 40 arasında olduğunu söyledi. Türkiye’de ise bu sayının bin 300-bin 500 arasında olduğunu belirten Koorberg, bu kuş türünün daha çok hububat ekilebilen alanlarda yaşadığına dikkat çekti. Koorberg, “Toy kuşuna odaklanmamızın sebeplerinden biri de dünyadaki neslinin tükenmeye yüz tutmasıdır. Dünyadaki sayıları 40 bin civarında, Polatlı çiftçisi bu kuşu iyi tanıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!