85 yeni otobüs seferde

Güncelleme Tarihi:

85 yeni otobüs seferde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2021 16:50

ABB tarafından alınan 85 yeni otobüs dün törenle seferlerine başladı. ABB Başkanı Mansur Yavaş, “2022 sonunda 355’i yeni otobüs ve 22’si dönüştürülmüş elektrikli otobüs olmak üzere 377 aracımızı ilave olarak Ankaralıların hizmetine sunmuş olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) tarafından alınacak 377 otobüsün 85’i dün törenle seferlerine başladı. Yeni otobüsler için EGO 3. Bölge Yerleşkesi’nde ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın ev sahipliğinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın katılımı ile ‘Hasret Sona Eriyor: Başkent Yeni Otobüsleri İle Buluşuyor’ programı düzenlendi. 2022 sonunda 355’i yeni 22’si dönüştürülmüş elektrikli otobüs olmak üzere 377 aracı hizmete sunacaklarını belirten ABB Başkanı Mansur Yavaş özetle şunları söyledi:

85 yeni otobüs seferde


OTOBÜS SAYISI BİN 547’YE GERİLEDİ

“2013’ten beri otobüs alınmadığı için karda, güneşte, yağmurda beklemek zorunda kalan, tıka basa otobüslerde zorluk yaşayan vatandaşlarımızın dertlerini en aza indirmek adına derhal harekete geçtik. 2010’da nüfusumuz 4 milyon 460 bin iken 2 bin 37 otobüs hizmet veriyordu. 2020’de ise nüfusu 5 milyon 663 bin olan Ankara’nın otobüs sayısı bin 547’ye geriledi. Her hafta bunlardan 100-150’si de tamir ve bakım için trafikten ayrılıyordu. 2013 yılından günümüze kadar Ankara nüfusu yüzde 12 artarken, EGO Genel Müdürlüğü bünyesindeki faal araç sayısı yüzde 21 azalmıştı. Bu ters orantı sadece rakamların değil aynı zamanda bir yönetim anlayışının da tersliğini ortaya koyuyordu. Daha da vahimi, filomuzun yaş ortalaması 12 idi. İşte bu durum göreve gelir gelmez bize yeni sorumluluklar yüklemişti. Hemen harekete geçip görüşmelerimizi ve hazırlıklarımızı tamamladık. Süreç devam ederken nasıl zorluklarla karşılaştığımızı tüm kamuoyu takip etti ancak nihayetinde buradayız ve Ankaralı hemşehrilerimizle yeni otobüslerimizi buluşturacağımız için huzurluyuz.

85 yeni otobüs seferde


168 ADETİ DOĞAL GAZLI KÖRÜKLÜ OLACAK

Otobüs alım sürecindeki ihaleler de canlı yayınlandı. 282 adet olarak çıktığımız toplam otobüs sayısı, ihalenin açık yapılması, yüksek katılım ve rekabet oluştuğundan 19 adet artarak 301’e ulaştı. Bu 301 adet otobüsün 168 adedi Mercedes marka doğal gazlı körüklü olacak. Bugünkü ilk teslimat sonucu 33 adet doğal gazlı körüklü otobüsümüz sefere başlayacak. Yine Mercedes marka 105 otobüsümüz ise doğalgazlı solo olarak adlandırılan sınıfta yer alıyor. Bugün teslim aldığımız 21 adedi hemen seferlere başlıyor. Otokar marka 28 adet dizel körüklü otobüsümüzün ise bugün tamamını teslim aldık. Bu otobüslerimiz de hemen seferlerine başlayacak. Toplam 301 adet otobüsümüzün 82 adedi bugünden itibaren hemşehrilerimize hizmet vermeye başlayacak. Bununla birlikte, Avrupa Birliği programı kapsamında 3 adet yerli üretim otobüs de belediyemize hibe edildi. Bu 3 çevreci ve yeni nesil otobüsümüzü de bugünden itibaren Ankara caddelerinde görmeye başlayacağız. Otobüs konusunda sürekli yenilemeye gidileceğini daha önce de duyurmuştuk.

YOĞUNLUK YAŞANAN HATLARDA HİZMET VERECEK

Devlet Malzeme Ofisi’nden ayrıca 51 adet 8 metrelik otobüsler satın aldık ve eylül ayında hizmete sunduk. Belediye iştirakimiz BELKA Türkiye’nin uluslararası standartlarda ilk yüzde 100 dizelden dönüştürülmüş elektrikli otobüsünü üretti. Seri üretime başladığımız bu alanda da 22 adet eski otobüsü 2022 sonuna kadar elektrikli otobüse dönüştürme çalışmalarına devam ediyoruz. 2022 sonunda 355’i yeni otobüs ve 22’si dönüştürülmüş elektrikli otobüs olmak üzere 377 aracımızı ilave olarak Ankaralıların hizmetine sunmuş olacağız. Hemşehrilerime bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Yeni otobüslerimiz geldikçe en çok yoğunluk yaşanan, bizden en çok otobüs talep edilen hatlarda hizmet vermeye başlayacak. Başkent 153 ve sosyal medya üzerinden gelen talepleri de yapay zeka kullanarak tespit ettik. Bu otobüsleri o hatlara sefere çıkarıyoruz. Yeni otobüslerin tamamını teslim aldığımızda 97 adet eski otobüsümüzü filomuzdan çekeceğiz.”

ZAMMI EN AŞAĞIDA TUTACAĞIZ ESNAFI DESTEKLEYECEĞİZ

Haberin Devamı

Ankara’da bireysel araç kullanımının arttığına dikkat çeken Yavaş, otobüsleri birçok vatandaşın zorunlu olarak tercih ettiğine dikkat çekti. Ulaşıma yapılacak zammı en aşağıda tutacaklarını ve özel halk otobüsleri ile dolmuşlara destek olacaklarını kaydeden Yavaş şöyle konuştu: “Uzun süredir ulaşım fiyatlarında zam yapmama konusunda direniyoruz. Maliyetlerden dolayı zam yapmak zorunda kalırsak bu ekonomik sıkıntının hepsini bu otobüsleri, toplu taşımayı kullanmak zorunda kalan vatandaşlara ödettireceğiz. Sosyal belediyecilik gereği biz bu zammı en aşağıda tutmak suretiyle özel halk otobüsleri ve dolmuşlara da Belediye Meclisi’nden destek olmak suretiyle hem onların ayakta kalmasını sağlayacağız hem de ekonominin ağır şartlarını bu araçları kullanmak zorunda kalan Ankaralı vatandaşlarımıza yüklememiş olacağız. Yükü 6 milyon vatandaşımıza dağıtmış olacağız. Yoksa bugün bizim devraldığımız döneme göre rakamı tam hesapladığımızda 6 lira olması gerekiyor. Çılgın projelere para harcayabilirsiniz ama bizim önceliğimiz insan ve insan sağlığıdır.

EN ÇOK OYU KIRMIZI ALMIŞTI

Haberin Devamı

Otobüslerin rengini ve tasarımını katılımcı belediyecilik anlayışı gereği Ankaralıların belirlediğini hatırlatan Yavaş, “Başkent Mobil uygulaması üzerinden oylamaya sunduğumuz tasarımlardan en çok oyu alan kırmızı renkli, Hitit güneşli tasarım oldu” dedi. EGO 3. Bölge Yerleşkesi’nin 2018’de yapımına başlandığını ve tamamlamanın kendilerine nasip olduğunu belirten Yavaş, 91 bin 621 metrekarelik alanın, içerisinde dört katlı hizmet binası, 14 kanallı atölye binası, CNG ve doğalgaz istasyonları ile 44 milyon TL’ye mal olduğu bilgisini verdi.

85 yeni otobüs seferde

Yeni otobüsler için önce kurdele kesen katılımcılar ardından araçlara binerek incelemede bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!