81 ilin el sanatları haritası

Güncelleme Tarihi:

81 ilin el sanatları haritası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2011 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sanatkarın “mirasını” gelecek kuşaklara taşımak amacıyla başlattığı çalışmayla Türkiye’nin 81 ilinde yaşatılan geleneksel el sanatlarının haritasını çıkardı.

Haritada doğanın verdiği tüm renkleri barındıran kilimlerden umudun, mutluluğun sitemin dile getirildiği oyalara, kimi zaman hüznü, kimi zaman neşeyi seslendiren müzik aletlerinden, genç kızların çeyizlerini sakladığı sandıklara kadar 33 tür el sanatı yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, Türkiye’nin en zengin halk kültürü arşivine sahip olduklarını belirterek, Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’ndeki belge ve eserlerin 1966 yılından günümüze kadar Anadolu’nun çeşitli il, ilçe ve köylerindeki alan araştırmalarında yapılan derlemelerle elde edildiğini bildirdi.

Kültür mirasımız

Bu belgelerin yanı sıra geleneksel sanatlar ve yerel sanatçıların bilgilerini de içeren bir veri tabanı oluşturulduğunu anlatan Evkuran, bu veri tabanının yöresel sanatların Türkiye’deki dağılımını ve sanatçıların bilgilerini içeren önemli bir kaynak niteliğinde olduğunu kaydetti.

Bilgileri kamuoyu ile paylaşmak amacıyla Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce “Türkiye Geleneksel El Sanatları Haritası”nı hazırladıklarını ifade eden Evkuran, “El sanatlarımız Anadolu insanının doğayla ilişkisini, inanç ve estetik değerlerini, umutlarını ve yaşam mücadelesini yansıtan kültür mirasımızdır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!