Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2010 00:00
Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin, 81 ilde 81 tiyatro hedeflediklerini bildirdi. Lemi Bilgin, ‘Sansür’ kelimesini sevmediğini özellikle belirterek, kimi zaman özel tiyatroların keyfi olarak yasaklandığını söyledi.
Tiyatroda iyinin de kötünün de gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Lemi Bilgin, şöyle konuştu: “Bizde Devlet Tiyatroları’nda sansür olayı yoktur ama maalesef bazen özel tiyatrolara keyfi yasaklamalar oluyor. Çok az sayıda da olsa özel tiyatrolara yasaklamalar getiriliyor. Oyun oynanmasına izin verilmiyor, oyunların oynatılmaması gibi şeyler. Aslında korkmamak gerekir. Tiyatro, belli estetik içinde her şey söylenebilen yerdir. Tabi ki siz iyiyi de kötüyü de göstereceksiniz ki insan ders alabilsin. Bunun içinde bazen sansür, bu kelimeyi kullanmak istemiyorum. Bir şeyi yasaklamak ona ilgiyi artırır. Hem tepkiyi artırır, hem de daha da zor durumda bırakır. Tiyatronun serbest olmasından korkmasınlar.”
Tiyatroya ilgi arttı
Türkiye’de tiyatroya ilginin arttığını ifade eden Bilgin, Devlet Tiyatroları olarak, 19 ilde her gece düzenli olarak perde açtıklarını bildirdi. Bu yıl Devlet Tiyatrolarının 60’ncı yılı olduğunu anlatan Bilgin, “Devlet Tiyatrolarını 60 sahneye çıkarma hedefimiz vardı. Son iki yılda 17 sahne açtık. Yaptığımız turnelerle Türkiye’nin en ücra köşesine kadar gidiyoruz, çabalıyoruz, yurt içinde yılda 600-700 turne yapıyoruz. Köylere, beldelere kadar tiyatroyu götürüyoruz. Büyük şehirlerde de her gece düzenli olarak perde açıyoruz. Yılda 6 bin kez perde açıyoruz. Bu dünyada çok ciddi bir rakam. 100-120 yeni oyun yapıyoruz. Oyunlarımız Türkiye’nin her yerinde kapalı gişe dolu oynuyor” diye konuştu.
Yeni özel tiyatro projeleri
En büyük hedeflerinin Türkiye’de tiyatronun yaygınlaşması olduğuna dikkati çeken Lemi Bilgin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Tiyatrosu olmayan il kalmasın istiyoruz. Hem uzun vadeli hem de altyapısı olan bir iş. Kalıcı projeler yapıyoruz. Bütün hedefimiz tiyatrosu olan il sayısını artırmak, tiyatro sahne sayısını, tiyatro koltuk sayılarını artırmak.
81 ilde 81 tiyatro hedefliyoruz. 81 ilde Devlet Tiyatrosu olmasa da tiyatro binalarının olduğu o kente sürekli giden, kadroları olan tiyatroların olmasını hedefliyoruz. Kısa zamanda çok mesafe katettik. Dört ilde vardık, şimdi 19 ilde varız. Halen 80 sanatçımız, bir o kadar teknik, 500 de idari personelimiz var. Toplam 2 bin 500 civarındayız. Böyle gidersek, 10 yıl içinde Devlet Tiyatroları’nı 40’a çıkarabiliriz. Personel sayımız da buna bağlı olarak artar. Maliye Bakanlığı’ndan kadro istiyoruz.”