80 sanatkar buluştu

Güncelleme Tarihi:

80 sanatkar buluştu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2009 00:00

Altıneller Geleneksel El Sanatları Derneği, Altındağ’da tüm Türkiye’den gelen 80 sanatkarın ürünlerinin yer aldığı bir dükkan açtı. Hamamönü’ndeki dükkan, geçim sıkıntısı yaşayan 80 sanatkara ekmek kapısı oldu. Dükkan, yeni açılmış olmasına rağmen Ramazan coşkusunun yaşandığı bölgede büyük ilgi görüyor.

ALDER Başkanı Yard. Doç. Dr. Cavidan Başar, derneğin el sanatları konusunda çalışma yapan tek dernek olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ustalar bu sanatları babadan öğrenip çeşitli zorluklarla günümüze taşıyor. Ancak günümüz şartları, bu el emeği ürünlerin üretimini ve satışını olumsuz etkiliyor. Onlara nasıl yardımcı olabiliriz, diye düşünürken dernek fikri ortaya çıktı.”

Bakanlıktan onaylı

2007 yılında beş kurucu üyeyle faaliyete geçen ALDER, dokumacısından çini ustasına kadar 32 farklı meslek grubundan üyelere kapı açmış durumda. Üye alımı konusunda seçici davranan derneğin bütün üyeleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’dan onaylı “Sanatçı Kimlik Kartları”na sahip. Derneğin temel hedefinin geleneksel el sanatlarını en doğru şekilde yaşatıp gelecek kuşaklara taşımak, daha geniş kitlelere hitap etmek ve sanatkarların ufkunu açabilmek olduğunu söyleyen Cavidan Başar şöyle devam etti:

“İşsiz gençlere de bir ekmek kapısı açarak geleceğe yatırım yapmak istedik. Usta-çırak ilişkisinden yola çıkarak gençlere eğitim vermek ve onları kalifiye hale getirerek iş bulmalarını sağlamak da projelerimiz arasında yer alıyor.”

ALDER’in çalışmaları sadece Ankara’yla da sınırlı değil. Çeşitli illerden gelen dernek üyesi sanatkarlar, yurt içinde gerçekleşen birçok fuara katılma fırsatı buldu. Ancak yurtdışındaki fuarlarda yer alabilmek de amaçları arasında bulunuyor. Başar, “Böylece kültürümüzü, el sanatlarımızı yurt dışında da tanıtabileceğiz. Tek sorun yeterince maddi desteğimizin olmaması. Bu noktada Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin katkısını özellikle belirtmek gerekiyor. Bize çok yardımcı oldu” dedi.

Yemenici ustası ve ipek dokumacıları

RAMAZAN boyunca açık olacak bu standlarda, el sanatlarının her alanından ürünler görmek mümkün. Ancak ustalar bilinçli müşterilere ulaşamamaktan şikayet ediyor. “Buraya gelenler bilerek değil, tesadüfen geliyor” diyen Kilisli yemenici ustası, bilen müşterinin zamanla geleceğine inandıklarını da söyledi. Hatay’dan geldiklerini söyleyen ipek dokumacıları ise ipek böcekçiliğinin unutulmaya yüz tuttuğunu söyleyerek, bu dernek gibi çeşitli topluluklarla yöresel sanatların yaşatılması gerektiğinin altını çizdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!