Güncelleme Tarihi:
Mesleki sorunlarını çözüme kavuşturmak amacıyla Ankara İtfaiyeciler Kültür ve Dayanışma Derneği’ni (ANKİDER) oluşturan itfaiyeciler, Başkent’te itfaiye personel sayısının yetersiz olduğunu iddia etti. Ankara itfaiyesinin başarılı olduğunu ancak personel eksikliğinden dolayı zaman zaman aksaklıklar yaşandığını belirten ANKİDER eski başkanı ve Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası Genel Merkez Toplu İş Sözleşmesi ve Hukuktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Osman Şeheri, dernek üyeleri adına yaptığı açıklama şunları söyledi:
“Devlet Personel Başkanlığı’nın 2014’te çıkardığı yönetmeliğe göre; Ankara’da bin 710 itfaiye personeli çalışması gerekirken, 939 personelimiz var. Bunlardan da yalnızca 830’a yakını yangına müdahale ediyor. Merkezde hem personel sayısı hem de araç bakımından iyi durumdayız. Çevre ilçelerde ise durum hiç iyi değil. Büyükşehir Yasası’ndan önce ilçe belediyeler kendi içinde itfaiye birimleri oluşturuyordu. Yasanın ardından çevre ilçelerdeki personel sayısı azaldı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı olarak buralara personel götürüyoruz ama bunu yaparken ilçelerin nüfus yoğunluğuna bakılmıyor.
12 İLÇEYE 24 PERSONEL
Merkezdeki 8 ilçe haricinde şu anda Elmadağ’da 3 itfaiye aracı, 5 personel; Çubuk, Haymana, ve Kazan’da 2’şer itfaiye aracı ve 4’er personel; Kızılcahamam’da da 1 itfaiye aracı, 3 personel bulunuyor. Diğer ilçelerde ise 1’er itfaiye aracı ile 2’şer personel görevli. Mevcut durumda ekiplerin, destek almadan yangını söndürmesi çok güç. Merkezden destek gidene kadar da iş işten geçmiş oluyor.
EN YAŞLI İTFAİYE
Ayrıca Ankara itfaiyesinin yaş ortalaması da çok yüksek. 49 yaş ortalamamız ile İstanbul, İzmir, Kayseri, Antalya, Adana gibi büyükşehirler arasında en yaşlı itfaiyeye sahibiz. İtfaiyecilik direkt bedenen çalışılması gereken bir meslek. İtfaiyeci bilgi ve tecrübesini kullanır ama yangını söndürmek için fizik gücü gerekir. Bu güç de yaşlandıkça azalır.”
657’YE TABİ İTFAİYE ERLERİ
Türkiye’de itfaiyeciliğe gereken önemin verilmediğini ve bu sebepten dolayı mesleki statülerinin bulunmadığını savunan dernek üyesi diğer itfaiyeciler ise sıkıntılarını şöyle anlattı:
“Türkiye’de itfaiyecilik diye bir meslek yok. Genel İdari Hizmetler kadrosunda 657’ye tabi memur olarak çalışıyoruz. Ancak hem normal memurlardan daha fazla çalışıyoruz hem de yıpranma hakkından yararlanamıyoruz. Devlet memuru ayda 160 saat çalışırken, biz 240 saat çalışıyoruz. İtfaiyecileri en çok mutlu eden şey, şimdiki çocukların itfaiyeyi çok merak etmesi. Yasaların, vatandaşların yıllardır yapamadığını, ‘İtfaiyeci Sam’ adlı bir çizgi film yaptı. Çocuklar velilerinin ellerinden tutup, meraklarını gidermek için bizi ziyarete geliyor.”
NORM KADRO BİN 710
10 Nisan 2014 Tarihli ve 28968 Sayılı Resmî Gazete yayımlanan ‘Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik’te yer alan (A) Grubu: Büyükşehir Belediyeleri Norm Kadro Standartları Cetveli’ne göre, nüfusu 5 milyon-7 milyon 499 bin arası olan yerleşim yerlerinde 10’u itfaiye şube müdürü, 50’si itfaiye amiri, 150’si itfaiye çavuşu ve bin 500’ü itfaiye eri olmak üzere bin 710 personelin bulunması gerekiyor.