75 yıllık gelenek yeni adreste devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

75 yıllık gelenek yeni adreste devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2011 00:00

Ankara’ya 75 yıldır hizmet veren, dededen toruna üç neslin işlettiği “Akman Boza ve Pasta Salonu”, Ulus’taki dükkanını İstanbul Yolu Erciyes İşyerleri Sitesi’ndeki yeni adresine taşımasının ardından kapılarını ilk kez Ankara Hürriyet’e açtı.

ANKARA için tarihi bir marka haline gelen Akman Bozaları’nın üçüncü kuşak işletmecisi Alper Akman, dedesinin 1960 yılında işletmeye açtığı Ulus’taki dükkanı taşıma kararını daha büyük ve yeni bir ortamda “boza” üretim kapasitesini artırmak adına aldıklarını söyledi.

Akman, bir başka etken olarak ise, “Ulus’un bundan 20 yıl önceki fiziki şartları ve iş koşulları devam ediyor olsa, hiçbir endişemiz ve gelecekle ilgili plan yapma zorunluluğumuz kalmazdı. Ancak yeni yerimizde üretim kapasitemizi artırarak hizmet vermeye devam ediyoruz” dedi.

Boza milli içecek

İstanbul Yolu üzerindeki yeni adreslerinde üretim yapmaya devam ettiklerini ve ifade eden Alper Akman, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte Ekim ayı sonu itibariyle “boza” üretimini de arttırdıklarını kaydetti. Boza içeceğinin son zamanlarda tanınmaya başladığını ancak bu tanınmayla birlikte piyasaya çok sayıda doğal olmayan kimyasal maddelerle raf ömrü uzatılan boza girdiğini belirten Akman, “Bir Balkan içeceği olarak Türkiye’ye giren boza, ülkemizde yalnızca birkaç firma tarafından doğal olarak üretiliyor. Bugün çok sayıda marka boza üretiliyor ancak birçoğunda gerçek tada uluşmak mümkün değil. Her ne kadar Balkanlar’dan girmiş olsa da boza Türkiye’nin milli bir içeceğidir çünkü gerek kıvam gerekse tat olarak orada yapılandan birkaç firma da olsak daha iyi boza üretiyoruz” diye konuştu. Akman, şöyle devam etti:

Bozanın sırrı açık renk tahıl

“Boza, ufak taneli her tür tahıldan yapılıyor. Ne kadar açık renk tahılla yapılırsa o kadar makbul oluyor. Darı ve mısırdan yapılan daha makbul sayılıyor, bu yüzden biz bu iki tahılı kullanıyoruz. Boza yapımı ise uzun ve meşakatli bir iş. 15-16 saatlik bir kaynama süresinin ardından kazandan çıkarılıp soğuması için bir gün boyunca bekletiliyor. Kıvamına gelmesinin ardından bir başka işleme giren boza güğümlere dolduruyor. İlk çıktığında çok tatlı olan boza, ekşi kıvama gelmesi için uygun sıcaklıkta beklemeye alınıyor ve daha sonra şişelenip alıcı noktalara servis ediliyor.”

Akman’ın tarihi

AKMAN Boza ve pasta Solonu’nun ikinci kuşak temsilcisi Vahap Akman, bir asra yaklaşan işletmenin öyküsünü şöyle anlattı: “Arnavut kökenli olan babam Vahap Akman ve amcam Muharrem Akman, Yugoslavya’da seyyar bozacılık yaparmış. 1910’ların sonunda 1. Dünya Savaşı’nın Balkanlar üzerindeki etkilerinden dolayı Yugoslavya’yı terkedip Anadolu topraklarına, Bursa’ya göç etmişler. Orada 3-5 sene yaşadıktan sonra da 1920’lerde gittikçe önem kazanan Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’ya yerleşmişler. 1920’lerin sonunda Ulus Meydanı’nda Anafartalar Çarşısı’ndaki ilk dükkanlarını açmışlar. Burada Anadolu, Osmanlı ve Balkan kültürlerini harmanlayarak, Balkanların geleneksel içeceği bozayı, Anadolu içecekleri olan salep ve şırayı, Osmanlı mirası olan su böreğini ve demirhindiyi Ankaralılara sunmuşlar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!