70 metrede ekmek kavgası

Güncelleme Tarihi:

70 metrede ekmek kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2011 00:00

Ankara’da inşaat sektörünün gelişmesiyle gökdelenlerin sayıları hızla artarken, vinç operatörlüğü de “altın bilezik” diye tabir edilen mesleklerden biri haline geldi.

TÜRKİYE’de son yıllarda inşaat sektörünün kaydettiği hızlı gelişme sonrasında, yüksek binaların yerini gökdelenler almaya başladı. İnşaat alanında yaşanan bu değişim, “kule vinç” ve “vinç operatörü” kavramlarını daha önemli hale getirdi. Özellikle son yıllarda Başkent Ankara’da çok sayıda gökdelen inşaa edildi. Ankara Hürriyet, bu dev binaların yapımında inşaat firmalarının “olmazsa olmaz” diye tabir ettikleri kule vinç ve vinç operatörü hakkında ayrıntılı bilgi alabilmek için 70 metre yüksekliğe çıkarak ekmek parasını bu mesafede kazanan kişilerin çalışma koşullarını kaleme aldı.

İyi dost radyo

Yaz aylarında sıcak, kışın ise soğuk demeden yerden 40 ile 100 metre arasında değişen yükseklikte çalışmak durumunda olan vinç operatörlerini en çok yaz sıcakları etkiliyor. Küçük bir kabin içinde günde ortalama 8 saat kalan operatörler, bu süre zarfında en fazla iki kez karaya ayak basabiliyor. Birçok iş kolundan farklı olarak yerden metrelerce yüksekte yalnız başlarına saatlerce çalışan bu emekçilerin en büyük sıkıntılarının başında ise “can sıkıntısı” geliyor. Bu nedenle kutuya benzeyen küçük dünyalarında en yakın dostları, kabinin bir kenarında duran radyo oluyor.

İşin püf noktası “dikkat”

Başkent’te Ak Parti Merkez ve TOBB binalarının yapımında da çalışan 18 yıllık vinç operatörü 39 yaşındaki Sinan Dokanak, 70 metre yükseklikte Ankara Hürriyet muhabirinin sorularını yanıtladı. İşe ilk başladığı yıllarda 15-20 metre yüksekliğin gözünü korkuttuğunu ifade eden vinç operatörü Dokanak, şimdi ise 100 metre yükseklikte bile kendisini çok güvende hissettiğini ve ayakları karaya basıyormuşçasına güven içinde çalıştığını kaydetti. Yalnız çalışmak zorunda olmasını, “İşin kötü tarafı” diye nitelendiren Dokanak, “İşin en belirgin püf noktası dikkat. Belli bir süreden sonra gözler yanmaya başlıyor, bu nedenle gözler çok iyi korunmalı” dedi.

MOBESE’den iyi görüş açısı

Gün içinde en fazla iki kez karaya ayak basabildiğini dile getiren 18 yıllık deneyimli vinç operatörü Dokanak, yüksekte yaşadığı bazı ilginç olayları ise şöyle anlattı: “Yukarıdan kenti izlemek çok güzel. MOBESE’den daha iyi bir görüş açısına sahipsiniz. Canlı trafik kazalarına şahit oluyor, suçlunun kim olduğunu net bir şekilde tespit edebiliyorsunuz. Bazen arkadaşlarım beni arayarak yolun durumunu soruyorlar. Ben de Eskişehir Yolu trafiğe açık, İstanbul Yolu’nda asfalt çalışması var gibi uyarılarda bulunuyorum. Burada kendinize ait bir dünyanız var. Yolda yürüyen insanları ve hareket halinde olan araçları karınca gibi görmek, burada olmaya ayrı bir ihtişam katıyor.”

Tuvalete pet şişe formulü

Yerden metrelerce yüksekte olan ve çıkıp inmenin zor olduğu vinçlerde operatörler bazı kişisel ihtiyaçlarını gidermekte büyük zorluk yaşıyor. “Canınız birşey istediğinde ne yapıyorsunuz, tuvalet ihtiyacınızı nasıl gideriyorsunuz” sorusuna Dokanak, “Canın birşey yapmak istediğinde malesef yapamıyorsun. Suyumuzu aşağıdan çekiyoruz. Tuvalet ihtiyacımızı ise yanımıza aldığımız boş bir pet şişe gideriyoruz” yanıtını verdi.

Operatör belgesi şartı

BİR kule vinç, 8 TIR ile kurulacağı alana getiriliyor ve 3-4 günde kurulum tamamlanıyor. Kurulumda en önemli noktayı vincin yerle teması olan bölge oluşturuyor. Milimetrik hesaplarla dikilen vinçte herşeyden önce emniyet geliyor. Vinci kullanan operatörlerin ise İş Kanunu’na göre İş Makinesi Operatör belgeli olması gerekiyor. Bu belgeyi almak isteyen operatör adayı, 50 soruluk iş makinesi motor sınavına tabi tutuluyor.
/images/100/0x0/55eb698df018fbb8f8bf7116

200 işçinin yaptığı işi tek başına yapıyor

BAŞKENT Ankara’da yüksek binalar inşaa eden ve kendi firmalarına ait kule vinçleri bulunan İDA İnşaat ortağı Fahir Şaşmaz, bu dev araçların inşaat sektöründeki önemini anlattı. Çok katlı bina yapımlarının yaygınlaşmasının ardından kule vinçlerin sektör için büyük bir zorunluluk haline geldiğini ifade eden Şaşmaz, “Kule vinç, yaklaşık 150-200 işçinin yapacağı bir işi tek başına yapıyor. 2005-2006 yıllarında TOKİ’nin de etkisiyle kulevinç ve operatör bulmakta zorluk yaşanıyordu. Bu dönemde vinç operatörleri ve vinç sahipleri çok iyi paralar kazandılar. Bu da ner ikisinde de sayıyı çok yukarılara çekti. Şimdi böyle bir sıkıntı kalmadı” dedi.

Getirisi için yapıyorum

KULE vinç operatörlerin aylık kazançları hakkındada da bilgi veren Dokunak, ağır malzeme çalışmalarında aylık 4-5 bin, hafif malzemelerde ise 2 bin 500 lira kazandıklarını ve bu işi yapmasındaki tek nedenin ekonomik getirisinin iyi olmasını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!