Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2007 00:00
Günlük 500 ton üretimle Türkiye lideri Nuh’un Ankara Makarnası, başkentin adını 50 yılı aşkın zamandır aynı kaliteyle Türkiye’ye duyuruyor. Japonya’dan Dubai’ye, İngiltere’den Hollanda’ya kendi markasını ihraç eden Nuh’un Ankara’nın ikinci kuşak yöneticilerinden Özcan Yurtbilir, Nuh’un Ankara markasının bakkaliyeyle başlayan ve makarna imparatorluğuna dönüşen hikayesini anlattı.
TÜRKİYE’DE makarnanın tanınmaya ve yaygınlaşmaya başladığı 1950’lerde, Nuh Eskiyapan, Ahmet Eskiyapan kardeşler ile Kemal Yurtbilir tarafından kurulan Nuh’un Ankara Makarnası, günde 500 ton üretimle Avrupa’nın ilk 10’u arasında yer alıyor.
"Bakkalda markette her yemekte Nuh’un Ankara..." reklam repliğiyle, yıllar önce hafızlara kazınan Türkiye’nin en büyük makarna markası Nuh’un Ankara’nın ikinci kuşak Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Yurtbilir, Ankara Hürriyet’e konuk oldu. Kayserili Eskiyapan kardeşler ile Sarayköy’lü Kemal Yurtbilir’in bakkalcılıkla atıldıkları ticarette kısa sürede nasıl bir makarna devi haline geldiklerini, sıkıntılarını, mutluluklarını, ikinci kuşak olarak geleceğe dönük projelerini Yurtbilir, şöyle anlattı :
RÜZGARLI’DA İLK FABRİKA
Nuh’un Ankara Makarnası’nın kurucularından Nuh ve Ahmet Eskiyapan kardeşler 1930’larda Kayseri’den Ankara’ya göç ediyor ve 1942’de bakkaliyecilikle atılıyor ticaret hayatına. Diğer kurucu babam Sarayköylü Kemal Yurtbilir de aynı yıllarda Ankara’ya gelip bakkalcılığa başlamış. 1942’de üç arkadaş bir araya gelip Ulus Hali’nin köşesinde "Ankara Pazarı" adıyla bir bakkal açmışlar. 1950’de ise üçü bir araya gelip Ulus Rüzgarlı sokakta bir makarna fabrikası açmışlar.
GÜNLÜK 5 TON ÜRETİM
Geleneksel teknolojiyle, günlük 5 ton üretimle başlamışlar. 1956’ya kadar Rüzgarlı’da devam etmişler. Üretim 10-20 tona ulaşmış. 1956’da ise, o zamanki adı Kazıkiçi Bostanları olan İskitler’e taşındık. Henüz tarla olan İskitler’de ilk fabrikayı biz kurduk. 1996’da ise Sincan Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) taşındık. 80 dönümlük arazide 20 bin metrekare kapalı alana sahip, bin metrekare üzerinde 8 katlı bir fabrika. Günde 800 ton buğday kırılıyor ve 500 ton makarna üretiliyor. Çankırı OSB’de ise 1998’de, 80 ton kapasiteli bir fabrika açtık. Burada "Elif" adlı makarnanımızı üretiyoruz.
JAPONYA’DAN İSRAİL’E İHRACAT
Dünyanın birçok yerine kendi markamızı ihraç ediyoruz. İtalya’ya üretim yapıyoruz. Japonya ve Almanya’ya en çok satan marka biziz. Hollanda’dan Dubai’ye Güney Afrika’dan İsrail’e ve tüm Avrupa ülkelerine, çeşitli Arap ülkerlerine satışımız var. İran’da ise Nuh’un Ankara Makarnası bir numaralı makarna. Nuh’un Ankara, teknoloji ve kapasitede dünya çapında bir marka. Pazar payı ile, 500 ton üretim ile Avrupa’da ilk 10’a girdi. Nuh’un Ankara, Veronelli ve Elif adlı üç ürünümüz var. Nuh’un Ankara Türk damak tadına uygun, Veronelli yüksek kaliteli klasik İtalyan makarnası, Elif ise uygun fiyatıyla dikkat çeken bir makarna.
Şişmanlatmaz ama sosa dikkatYURTBİLİR, halkta "makarna şişmanlatır" diye yanlış bir kanı olduğuna dikkat çekerek, "Bu doğru değil. Makarna şişmanlatmaz" dedi. İtalyanların kişi başı senede 28 kilo markana tükettiğini, ama şişmanlık sorunu olmadığını vurgulayan Yurtbilir, bunun nedenini ise şöyle açıkladı: "Makarnanın glisemik indeksi 55’dir. 60’ın altında glisemik indeks şişmanlamaya neden olmaz. Örneğin pilavın glisemik indeksi 70’dir. Makarnanın kalorisini artıran şey sostur. Çok kalorili bir sosla pişirirseniz, makarna da kalorili olur. Makarna değerli proteinler taşır ve çocukların çok yemesi gerekir.
Yoğurtlu fiyonk makarna Türkiye’ye özgüTÜRKİYE’de en yaygın sos, İtalyanların bolonez dediği salçalı-kıymalı sostur. Fiyonk makarna ise en çok yoğurtla yenir. Bu, Türklere mahsus birşeydir. Veronelli makarnalarımızın arkasında çeşitli sos tarifleri bulunur. Sos, düşük ataeşte uzun süre pişirilmelidir. Böylece lezzetler biribirinin içine girer. Makarna sosla karıştırıldıktan hemen sonra servis edilmelidir. Ama, biz makarnamıza çok güveniyoruz. Nuh’un Ankara veya Veronelli makarnamız, buzdolabında saklandığı taktirde yaklaşık 48 saat boyunca lezzetini korur. İtalyan tipi makarna sevenlere Veronelli’yi, daha Türk tipi makarna sevenlere ise Nuh’un Ankara’yı tavsiye ediyoruz.
Makarna kesinlikle yıkanmazYurtbilir, Ankara Hürriyet okuyucularına makarna pişirmenin püf noktalarını anlattı. Yurtbilir, çok kolay bir
yemek olan makarnanın pişirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalarından birinin önce suyu kaynatıp, daha sonra tuz ilave etmek olduğunu, böylece makarnanın sert al dante olacağını ve daha kısa sürede pişeceğini belirtti. Makarna paketinin üzerinde 8-10 gibi iki pişirme süresi verdiklerini, yumuşak ve sert tercihine göre birinin seçilmesi gerektiğini kaydetti. "Makarna piştikten sonra süzülmeli ama kesinlikle yıkanmamalıdır" diyen Yurtbilir, "Yıkayınca hem B vitamini kaybolur, hem de tadı bozulur. Kaliteli makarna yapmayan firmalar piştikten sonra yıkayın der, çünkü yıkamayınca yapış yapış olur. Makarna süzüldükten sonra hemen sos eklenip karıştırılmalı, bekletmeden servis yapılmalıdır" dedi.