Güncelleme Tarihi:
Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan Karagöz ve Hacivat gölge oyunu, Osmanlı’dan günümüze Ramazan ayında iftar sonrası eğlencelerinde yerini alıyor. Karagöz oyununun sadece Ramazan ayında değil, her zaman yaşatılması gerektiğini söyleyen Hâdi Poyrazoğlu Geleneksel Türk Tiyatrosunu Yaşatma Derneği Başkanı Şafak Poyrazoğlu, “Özel üniversitelerde bazı bölümlerde kukla ve Karagöz ders olarak okutuluyor ama bu dersleri veren üniversitelerin sayısı bir elin parmağını geçmez, bu sayı artırılabilir” dedi. Başkent Ankara’da da büyük ve kapsamlı bir Kukla Karagöz Müzesi’ne ihtiyaç olduğunu dile getiren Poyrazoğlu, özetle şunları söyledi:
BÜYÜKLERİN DE KEYİF ALDIĞI BİR MİRAS
“Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en önemli parçalarından biri olan Karagöz oyunu, kültürel mirasımız fakat yeterince sahip çıkamadığımızı düşünüyorum. Çünkü Karagöz sadece Ramazan ayında hatırlanması gereken bir oyun değil, günümüzde de her zaman olması gerekiyor. Normalde çocuklara has bir oyun türü olarak algılansa da aslında büyüklerin de oldukça keyif aldığı bir miras. Osmanlı döneminden öncesine kadar dayandığı söyleniyor, yaklaşık 600 yıllık bir gelenek. Karagöz, 2009 yılında UNESCO tarafından 'Somut Olmayan Kültürel Miras' olarak tescil edilerek dünya literatürüne girdi. Bu yüzden, Karagöz sanatçıları olarak çeşitli projeler ve çalışmalar gerçekleştirerek kültürel mirasımızı hayatta tutmaya çalışıyoruz.
ANKARA’YA KUKLA KARAGÖZ MÜZESİ ŞART
Özel üniversitelerde bazı bölümlerde kukla ve Karagöz ders olarak okutuluyor ama bu dersleri veren üniversitelerin sayısı bir elin parmağını geçmez, bu sayı artırılabilir. Geçenlerde, Devlet Tiyatroları(DT) Genel Müdürü Sayın Tamer Karadağlı, Uluslararası Çocuk Tiyatrosu ve Kukla-Karagöz birimi açmayı planladığını dile getirmişti, bu bizi oldukça mutlu etti. Devlet tiyatrolarının içerisinde böyle bir birim açılır ve Türkiye’deki Karagöz sanatçıları istihdam edilirse, gelenekselleşen kültürel mirasımıza ilgi daha da artar. Öte yandan, kent genelinde festivallerin, etkinliklerin kesinlikle artırılması gerekiyor. Bursa’da bir Kukla Karagöz müzemiz var, bu Ankara’da neden olmasın? Başkentin büyük kapsamlı bir Kukla Karagöz Müzesi’ne ihtiyacı var.”
22 NİSAN’DA FESTİVAL BAŞLIYOR
Nisan ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle 3. Uluslararası Hâdi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali gerçekleştireceklerini de anlatan Poyrazoğlu, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bu yıl projemizi daha da büyüttük. Festivalde, yedi yerli, üç de yabancı sanatçımız yer alacak. Festivalin başlangıcı 22 Nisan’da Ankara’da gerçekleşecek ve 26’sına kadar burada olacağız. Sonrasında İstanbul ve Azerbaycan turu yapacağız” dedi.