60. yıla 4. Murat temsilli kutlama

Güncelleme Tarihi:

60. yıla 4. Murat temsilli kutlama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2008 00:00

Ankara’daki tarihi Opera Binası’nın hizmete girişinin 60. yılı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünce düzenlenen etkinlikle kutlandı. 4. Murat Operası’nın temsilinin sunulduğu etkinliğe Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak da katıldı.

ANKARA’nın en görkemli yapılarından Opera Binası’nın hizmete girişinin 60. yıldönümü, düzenlenen özel bir geceyle kutlandı. 4. Murat Operası’nın temsiliyle kutlanan geceye, aralarında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve eşi Gülten Günay, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ve eşi Verda Özak, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve eşi Reyhan İsen’in de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Opera Binası’na girişte davetlileri, 4. Murat Operası’nın oyuncuları karşıladı.

AYDIN GÜN BÜSTÜ AÇILDI

Temsilden önce Türk Operası’nın duayeni olarak kabul edilen sanatçı Aydın Gün’ün büstünü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak birlikte açtılar. Gün’ün, yakın tarihte yitirdiğimiz çok değerli bir sanat adamı olduğunu belirten Bakan Günay, "Bu binanın çok daha uzun yıllar sanata hizmet vermesini temenni ediyoruz" dedi.

MODERN SAHNE İHTİYACI

Opera Binası’nın tarihinin anlatıldığı sinevizyon gösterisinin ardından bir konuşma yapan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, kalkınmanın kültürle ve eğitimle olacağını söyledi. Opera binasının yapıldığı 1948 yılında nüfusu 200 bin olan Ankara’nın bugün 5 milyon nüfusa yaklaştığını belirten Gökmen, "Dünya Başkent’i olan Ankara’nın daha yeni ve modern bir sahneye ihtiyacı var" dedi.

Türkiye’nin çağdaşlığa Atatürk’ün açtığı yoldan ulaştığını ve bu yolda yürümeye devam edeceğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, "Başta Ankara olmak üzere, Türkiye’deki bütün şehirlerin çok daha iyi sahnelere sahip olmaya hakkı var" dedi. Bakan Günay konuşmasının ardından operaya katkıda bulunanlara teşekkür plaketi verdi.

Ankara Opera Binası, 1931 yılında Sergievi olarak tasarlanıp inşa edildi. 2 Nisan 1948 yılında da, işlevsel ve biçimsel bir değişimle Opera Binası’na dönüştürüldü. Alman mimar Paul Bonatz’ın projesi olan bina, mimarlık tarih yazımında "İkinci Ulusal Akım" olarak adlandırılan üslupta bir yapı olarak tasarlandı.

4. Murat Temsili

Plaket töreninin ardından, Ulusal Türk Operası repertuarının seçkin bir örneği olan, besteci Okan Demiriş’in 4. Murat Operası’nın gala temsili yapıldı. Osmanlı tarihinin önemli bir dönemini, sarayın gizemli dünyasını, yaşanan çekişmeleri konu alan eserin başrejisörlüğünü Gürçil Çeliktaş, orkestra şefliğini ise İbrahim Yazıcı ve Sunay Muratov dönüşümlü olarak yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!