Güncelleme Tarihi:
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ile Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Semra Çetinkaya, emniyet kemeri takarak, Kuğulupark’ta açıklama yaptı.
Yürüttükleri, “Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi” hakkında bilgi veren Ahmet Lütfi Akar, Kurban Bayramı’ndaki trafik kazalarında 8’i çocuk toplam 59 kişinin hayatını kaybettiğini ve 315 kişinin de yaralandığına dikkat çekti. Sürücülerin emniyet kemeri takmak yerine, emniyet kemeri tokalarını kullanarak arabalardaki uyarı mekanizmasının devre dışı bırakmasına verilen cezanın daha caydırıcı olması gerektiğini belirten Akar, şunları söyledi:
“Türkiye’de her yıl 200’ü çocuk yaklaşık 8 bin 700 kişi trafik kazalarında hayatını kaybederken, 200 bin kişi de yaralanıyor. Kazaların bu kadar çok olması, kural ihlalleri ve uyarıların dikkate alınmamasından kaynaklanıyor. Toplum olarak olayın ciddiyetinin farkında olmadığımız için bu rakamlar, gün geçtikçe artıyor. Emniyet kemerlerinin ucundaki tokalar ile uyarı mekanizmasını kandırdığını sananlar, aslında kendilerini kandırıyor. Emniyet kemeri kullanılmamasıdan dolayı kazalar, ölümler ve kalıcı sakatlanmalar söz konusudur. Biz hem kamu otoritelerini hem vatandaşları bu konuda uyarıyoruz.”
SAKAT KALINCA ÖNEMİNİ ANLADIM
Yaşadığı bir trafik kazasında emniyet kemeri takılı olmadığı için tekerlekli sandalyeye mahkum kaldığını belirten Semra Çetinkaya ise, “Emniyet kemerinin önemini sakat kaldıktan sonra anlayabildim. Öncelikle emniyet kemerini takmak hepimiz için bir refleks haline gelmelidir. Hem sürücünnün, hem de arabadaki diğer yolcular buna ehemmiyet göstermelidir. Ayrıca yasa belirleyiciler de bu konudaki cezaları arttırmalıdır. Kemer takmama ya da toka ile mekanizmayı devre dışı bırakmaya verilen cezalar yetersiz, cezalar daha caydırıcı olmalı” dedi.