Güncelleme Tarihi:
Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim’in, “Ankara’da her yağmur sonrası belli noktalar göle dönüşüyor, sokakları, caddeleri sel basıyor, araçlar mahsur kalıyor, alt geçitler suyla doluyor, insanlar yürümekte zorlanıyor” açıklamasından saatler sonra, Başkent’te yine aynı görüntüler yaşandı.
Ankara, aniden bastıran sağanak yağışa teslim oldu. Şehrin birçok yerinde yollar göle döndü. Çankara, Keçiören, Yenimahalle başta olmak üzere, kentin farklı bölgelerinde su baskınları meydana geldi. Kaldırımlara kadar yükselen su nedeniyle araç sürücüleri ve yayalar zor anlar yaşadı. Batıkent’te Uğur Mumcu Mahallesi 1587. Sokak’ta sağanak ve dolu sebebiyle rögarlar tıkandı. Taşan sular, Kültür Birlik Sitesi’ndeki 13 evin içine doldu. Öte yandan Mamak Kutludüğün Mahallesi’nde caminin minaresi, evin üzerine yıkıldı. Şiddetli fırtına nedeniyle Ankara’nın çeşitli bölgelerinde ağaçlar da devrildi.
SOSYAL MEDYADA DA YAYILDI
Yoğun yağışın mesai bitiş saatine denk gelmesi, Ankara trafiğini de felç etti. Birçok yerde oluşan uzun araç kuyrukları nedeniyle işyerlerinden çıkan vatandaşlar evlerine gitmekte zorlandı. Şehrin dört bir yanından gelen su baskını ve rögar tıkanması haberleri, sosyal medya üzerinden hızla yayıldı. Başkentliler, çektikleri fotoğraf ve görüntüleri sosyal medya aracılığıyla paylaştı. Twitter’da yayılan su baskını görüntüleri üzerine kullanıcılar, “Ankara’ya deniz gelmiş” esprisi yaptı.
ŞEHİR PLANCILARI UYARMIŞTI
ŞEHİR Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, önceki gün yaptığı açıklamada, alt yapıların hazırlanırken konunun muhatabı mimarlar, mühendisler ve şehir plancılarından görüş alınmaması nedeniyle her yağmurun, selle sonuçlandığını ifade ederek, şunları söylemişti:
“Batı ülkelerinde içinde araçların dahi geçebileceği büyüklükte ‘tünel sistemiyle alt yapı çalışmaları yapılıyor. Tüm alt yapı hizmetleri bu tüneller üzerinden veriliyor. Bu yöntem ilk etapta maliyetli olsa da uzun vadede daha az bütçeyle yapılan iyileştirmeler sayesinde birkaç yıl içerisinde maliyetini çıkarmış oluyor. Ankara’da da her yağmur sonrası yaşanan görüntüler alt yapıda gelecek 50 yılı ele alacak bir programın gerekli olduğunu hatırlatıyor. Tek bir seferde maliyetli olan tünel sistemiyle şehrin geleceğini yağmura fırtınaya sele teslim etmeden sorunların üstesinden gelmek mümkün.”
METEOROLOJİ: ANORMAL DEĞİL
Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgilere göre dün Ankara’ya en çok yağış düşen ilçe metrekare başına 23.9 kilogram ile Ayaş oldu.
Keçiören’de 12.7, Mamak’ta 6.3, Pursaklar’da 12.4, Sincan’da 9.8, Çankaya’da 13.3, Yenimahalle’de ise metrekare başına 11.2 kilogram yağış düştü. Yetkililer, 24 saat içerisinde metrekareye 20 kilogram yağışın kuvvetli yağış kategorisine girdiğini belirterek, “Dün (Cuma) Ankara’daki yağışlar kısa süre içerisinde yağdı. Ancak bunlar Meteoroloji için beklenmedik ve anormal bir durum değil. Normalin sadece biraz üzerinde” diye konuştu.