Deniz BİLİROĞLU
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2008 00:00
"Ankara’da en çok organ naklini biz yapıyoruz" diyen Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Mehmet Ali Özatik, "Türkiye’de 44 bin insan böbrek nakli bekliyor" dedi.
SON dönemde yaptığı başarılı organ nakilleriyle sık sık gündeme gelen Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ nakli konusunda Ankara’da birinci sırada yer alırken, ülke genelinde ise ilk üç içine girmeyi başardı.
Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Mehmet Ali Özatik, "Türkiye’de 44 bin insan böbrek nakli bekliyor" dedi. Böbrek nakli bekleyenlerin diyaliz sayesinde uzun süre dayanabildiğini anlatan Özatik şöyle konuştu:
"Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar çok fazla dayanamadıkları için sayılarını söylemek zor. Bizim şuanda 17 kalp nakli bir de ince bağırsak nakli bekleyen hastamız var. Organ bağışında bulunanın ya birinci derece akrabası olması gerekiyor ya da
trafik kazası veya başka bir durum olduğunda eğer vermişse yanında bir kartı varsa bir sorun olmuyor. Aile karar vermekte zorlanmıyor. Ama böyle bir bağışta daha önce bulunmadıysanız aile tereddüt ediyor. Organ bağışı kartı almak basit. Herhangi bir hastanede bir form doldurarak bu kart edinilebilir.
ORGANLARINI BAĞIŞLAYAN 40 BİN KİŞİ
Form doldurarak, organlarını bağışlamak istediğini söyleyerek organ bağışı kartı alan kişi sayısı 40 bini geçti. Organ bağışlayan kişi sayısı her yıl artıyor. Ancak bu sayı yine de çok az. Ben şuana kadar organ bağışında bulundum diyen bir hastayla karşılaşmadım. Milyon nüfus başına 30-40 bağış olmalı.
Beyin ölümüyle komayı birbirine karıştımamak gerekiyor. Ailelerin tereddütte olduğu diğer bir konu da bu. Beyin ölümü gerçekleşen kişinin uyanabileceğine inanıyorlar. Bu mümkün değil. Bu sadece komadaki hastalar için geçerli. Çünkü komadaki hasta ise hayatta demek.
Hastanemizde Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan Organ Nakli Koordinasyon Merkezi’ne nakil bekleyen hastalar bildiriliyor. Organ çıktığı zaman bir komisyon tarafından gerekli tetkikler yapılarak uygun hasta bulunuyor. Çok sağlıklı işleyen bir sistem var.
Organ nakledildikten sonra vucüdun organı reddetme imkanı var. Ancak bu oran eskiden olduğu gibi yüksek değil. Gelişen teknoloji ve ilaç takviyeleri sayesinde bir sorunla karşılaşmıyoruz."
Nakil işlemleri için kendimi sigortalattımORGAN naklinin büyük bir hassasiyetle yapıldığını belirten Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Mehmet Ali Özatik, "Organı alan ekiple nakledecek ekip asla görüşmez. Son ana kadar ekipler hastaların isimlerini de bilmezler. Organ bekleyen hastaya herhangi bir yerden uygun organ çıktığı zaman uçak ya da heklikopterle almaya gidiyoruz. İnanılmaz bir hareketlilik başlıyor. Bu işler de genellikle gece oluyor. Geceleri uçakla bir yerden bir yere gittiğimiz için sırf bu nedenle kendime hayat sigortası yaptırdım" dedi.