Güncelleme Tarihi:
Milli bayramlar başta olmak üzere, festivaller, açılışlar, uluslararası organizasyonlarda 42 kişiden oluşan geniş kadrosuyla birbirinden farklı etkinliklere katılan Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı, her yıl 250’nin üzerinde konser veriyor. Yurt içinde ve yurt dışında 1996’dan bugüne kadar verdiği 5 binin üzerinde konserle milyonlarla buluşan Mehter Takımı, askeri müzik tarihinin başlangıcı ve dünya askeri bandolarının temel taşı olarak kabul edilen mehterin coşkulu ritimlerini dünyaya duyuruyor.
AMATÖR RUH PROFESYONEL İCRA
Büyükşehir Belediyesi’nin, Gençlik Parkı içinde bulunan Kültür Merkezi’ndeki ‘karargah’ olarak adlandırılan çalışma salonunda çalışmalarını sürdüren Mehter Takımı’nda konservatuvar mezunu ve alaylı müzisyenler yer alıyor.Mehteran Başı olarak görev yapan Mehmet Akif Odabaşı, Mehter Takımı’nı oluşturan müzisyenlerin amatör ruhla, profesyonel şekilde sanatlarını icra ettiklerini kaydetti.
TÜRKÜLER, İLAHİLER, MARŞLAR
Türk musikisindeki makam ve usullerinin kullanıldığı mehter müziğinde kahramanlık türküleri, ilahiler, marşlar, gülbank olarak adlandırılan eserler ve dualar okunduğunu ifade eden Odabaşı, Mehter Takımı’nın, hanende, zurnazen, trompetten, nakkare, zilzen, davulzenlerden (kösten) oluştuğunu, takımda ayrıca sancaktarlar, tuzen, tuğ ve zırhlı muhafızdan oluşan gösteri gruplarının bulunduğunu söyledi.
ABD, HOLLANDA, İSRAİL...
Odabaşı, Mehter Takımı’nın, toplumun birbirinden farklı kesimlerinde verdikleri konserlerin tamamında vatandaşların coşkulu ilgisiyle karşılaştığını belirtti. Odabaşı, ülke içinde verdikleri konserlerin dışında; ABD, Hollanda, İsviçre, Almanya, İsrail, Kazakistan, Bosna Hersek, Azerbaycan, Rusya, Dubai ve Kıbrıs gibi ülkelerde de konser verdiklerini anlattı.
40 KİLOLUK ZIRH
Takımda 10 yıldır, kösten (büyük davul) olarak görev yapan Yarkın İnceöz, işini büyük keyifle yaptığını belirtirken, trompeti çalan Regaip Kalanyuva 25 yıl askeri bandolarda görev yaptığını aktardı. Üzerine deri geçirilmiş bakır kaseden oluşan nakkare enstrümanı icracısı Bayram Cansevindiren, mehterdeki görevini babasından devralarak, tam 16 yıldır büyük bir gururla yerine getirdiğini ifade etti. Miğferi, kılıcı ve 40 kilo ağırlığındaki çelikten oluşan zırhıyla tüm konserlerde en çok ilgi çeken Zırhlı Muhafız Coşkun Edes ise “12 yıldır Mehteran takımında çalışıyorum” dedi.
DOSTLUĞUN ARACI
Savaşta askerin cesaretini artırıp düşmana korku vermek, barışta ise askeri ruhu canlı tutmak amacıyla tarih boyunca farklı adlarla kurularak hizmet vermiş olan mehter takımları, başlangıç misyonunun aksine; bugün geçmişle kültürel bir bağ kurarak, müziğin evrensel diliyle, toplumlar ve ülkeler arasında savaşın değil; barışın sevginin, kaynaşmanın, dostluğun bir aracı olan konserler veriyor.
HUN DEVLETİ’NE UZANIYOR
Mehterin temelleri, Büyük Hun Devleti’ne kadar uzanıyor. Bir Türk geleneği olarak tarih boyunca varlığını sürdüren mehterler (askeri bandolar), Selçuklularda Nevbethane (tabılhan), Osmanlı İmparatorluğu’nda ‘Mehter’ adını aldı. Osmanlı’da bağımsızlığın başlangıcı olarak kabul edilen mehteranlar, ilk konserini 1289’da Söğüt’te Osman Gazi’nin huzurunda verdi. Bu uygulama Osmanlı’da padişahlar tarafından gelenek haline geldi. Mehter Takımı’nın faaliyetlerine, 1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nın kapatılmasıyla son verildi. 90 yıllık bir sürenin ardından da 1914 yılında Askeri Müze bünyesinde yeniden faaliyetlerine başladı. Mehteran; resmi kurumlar başta olmak üzere birçok kurum bünyesinde oluşturulan takımlarla yaşatılıyor.