Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2008 00:00
Milli Eğitim Bakanlığı, bine yakın ilköğretim okulunda 2 yıldır kullanılan etkileşimli elektronik tahtaları, 400 liseye daha kurmayı planlıyor.
Eğitim teknolojilerindeki hızlı gelişme, ders işleme ve izleme yöntemlerinde çeşitliliği artırırken, tebeşirle yazılan "kara tahta"ların yerini elektronik tahtalar alıyor. Öğrenciler, bir süre sonra dersleri internetten de izleyebilecekler.
Milli Eğitim Bakanlığının 2005 yılında okullara kurduğu etkileşimli elektronik tahtaların sayısı okul aile birliklerinin de desteğiyle hızla artıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, son yıllarda okullarda kullanılmaya başlayan elektronik tahtalarla ilgili bilgi verdi. Elektronik tahtaların etkileşimsiz ve etkileşimli olmak üzere ikiye ayrıldığını kaydeden Aktürk, etkileşimsiz elektronik tahtada yapılabilen işlemlerin kısıtlı olduğunu anlattı. Etkileşimsiz elektronik tahta üzerinde yapılanların sadece kaydedilip çıktısının alınabildiğini belirten Aktürk, etkileşimli elektronik tahtaların ise projektör cihazıyla birlikte çalıştığını, tahtaya yansıyan bilgiler ile şekillerin üzerinde istenildiği gibi oynanabildiğini, bunların da kaydedilip çıktısı alınarak öğrencilere dağıtılabildiğini anlattı.
Aktürk, etkileşimli elektronik tahtaların MEB’in, eğitim altyapısını modernleştirme projesi kapsamında Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası kredileriyle modernizasyonu yapılan ilköğretim okullarına 2005 yılında kurulduğunu kaydetti. Bu tahtaların genellikle büyük okullara konulduğunu ifade eden Aktürk, şu anda Türkiye genelinde bine yakın ilköğretim okulunda etkileşimli elektronik tahta bulunduğunu anlattı.
Okuma-yazma da öğreniyorlar
OKULLARDA kullanılan eğitim teknolojilerinin nereden nereye geldiğinin örneklerinden biri İskitler’deki Evliya Çelebi İlköğretim Okulunda gözler önüne seriliyor.
Milli Eğitim Bakanlığının proje okullarından biri olan Evliya Çelebi İlköğretim Okulunda hem "kara tahta"larda hem de elektronik tahtalarda ders işleniyor. Bu okuldaki 13 derslikten 5’inde elektronik tahtalarda ders yapılıyor.
Matematik dersini elektronik tahtayla işleyen 4. sınıf öğrencileri, hareketli ve görüntülü olduğu için dersi çok sevdiklerini, daha iyi anladıklarını, dokunarak işlem yapabildikleri için de zevkli olduğunu söylediler.
Aynı okuldaki 1. sınıfta bulunan elektronik tahtada ise öğrenciler yazmayı elektronik tahtada öğreniyor. Eğitim hayatlarına elektronik tahtayla adım atan minik öğrenciler, bu tahta üzerinde "bitişik el yazısı" yazmaya çalışıyor.
Elektronik tahtaların etkin olarak kullanıldığını ifade eden Evliya Çelebi İlköğretim Okulu yöneticileri, eğitime büyük katkı ve kolaylık sağladığını kaydettiler.