40 ülkeye doping analizi

Güncelleme Tarihi:

40 ülkeye doping analizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2015 01:36

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı tarafından akreditasyonu yeniden onaylanan Hacettepe Üniversitesi'nde yer alan Türkiye Doping Kontrol Merkezi’nde, 40 ülkeden 10 bin sporcuya ait doping analizinin yapılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından akreditasyonu yeniden onaylanan Hacettepe Üniversitesinde yer alan Türkiye Doping Kontrol Merkezi’nde, Balkanlar, Ortadoğu, Afrika ülkeleri başta olmak üzere yılda 40 ülkeden 10 bin sporcuya ait doping analizlerinin yapılması öngörülüyor. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, akreditasyonun yeniden kazanılmasında disiplinli çalışmanın öneminin büyük olduğunu kaydetti.

2011’DE İPTAL EDİLMİŞTİ

Hacettepe Üniversitesi’ndeki Türkiye Doping Kontrol Merkezi Bilimsel Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Salih de merkezin akreditasyonunun, Fenerbahçeli basketbolcu Diana Taurasi'den alınan numunelerde yapılan hatalı analiz sonucu 27 Haziran 2011'de iptal edilene kadar 8 yıl faaliyet gösterdiğini anlattı. Akreditasyonun iptalinin ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı ile üniversitenin konuyu önemseyerek yeniden akreditasyon aşamasına başladığını aktaran Salih, şöyle konuştu:
"Yaşanan kötü tecrübe bize daha iyi, daha efektif, daha yenilikçi bir yapı oluşturulması gerektiğini gösterdi. Bu nedenle 2,5 yıl önce yeni bir serüvene başladık. Laboratuvarımızı altyapı ve cihaz bakımından yenilemiş durumdayız."

6 MİLYONLUK YATIRIM

Haberin Devamı

Milli Antidoping Ajansı’nın, sporculardan alınan yıllık 3 bin örneği merkeze sağlayacağını bildiren Salih, "Bulunduğumuz bölge itibarıyla, Balkanlar, Ortadoğu, Afrika ülkeleri başta olmak üzere 40 ülkeden sporculara ait 10 bin doping analizinin merkezde yapılmasını hedefliyoruz" dedi. Salih, akreditasyondan daha da önemlisinin, bu akreditasyonu ilelebet bir problem olmadan sürdürebilmek olduğuna dikkati çekti. Bunun için altyapıları kurduklarını, hata olasılıklarını minimuma indirdiklerini bildiren Salih, "Analizde sıfır hata tabiriyle hareket ediyoruz. Bu da bize dopingde sıfır tolerans sağlayacaktır. Merkeze, 3 milyon liralık kimyasal madde, 3 milyon liralık da cihaz alımı yaptık. Bunu da zaman içinde yenileyerek devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!