Ayşe TÜRKMEZ/DHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 00:00
Gölbaşı'ndaki atölyesinde çalışmasını sürdüren heykeltıraş Rüstem büyük boy heykel yapacağını, bir çok heykelin de gerçek sanatçılar tarafından yapılmadığını savundu.
HEYKELTIRAŞ Sait Rüstem, 40-50 metrelik heykel yapacağını söyledi. Gölbaşı'ndaki atölyesinde çalışmalarını sürdüren heykeltıraş Sait Rüstem, Türkiye'de son üç yıldır heykel sanatı üzerine taleplerin durduğunu, yapılan bir çok heykelin de gerçek sanatçılar tarafından yapılmadığını savundu.
DEV BİR HEYKEL
Avrupa ile Türkiye arasında heykel anlayışının çok farklı olduğunu ifade eden Rüstem, Avrupalıların heykeli her türlü mimarinin bütünleyici bir parçası olarak gördüğünü, Türkiye'de ise genelde tarihe mal olmuş kişilerin heykellerinin yapıldığını kaydetti. Hedefinin büyük boy bir heykel yapmak olduğunu ifade eden Rüstem, "Türkiye'de büyük boy heykeller yok. Amacım 40-50 metrelik bir heykel yapmak. Böyle heykelin yapılması en az 4-5 yılımı alır" dedi.
BİR ÇOK ESERİ VAR
Bir çok
Atatürk heykelinin yanı sıra, Ankara'da İbn-i Sina, Jandarma, A. Taner Kışlalı Anıtı, Çanakkale'de Talat Göktepe Anıtı, Edirne de Şükrü Paşa Anıtı, Hacıbektaş'ta Yunus Emre Anıtı, Kayseri'de Türklük Anıtı, Bolu'da Deprem Anıtı, İzmir'de Balıkçı Anıtı, İstanbul'da Mehmetçik Anıtı, Edirne'de Koca Yusuf Anıtı'nı yapan Rüstem'in yurt dışında da eserleri bulunuyor.
Böyle bir heykel yapılmadı
Hedefinin de 40-50 metre boyunda bir heykel yapmak olduğunu ifade eden Rüstem, "Türkiye'de büyük boy heykeller yok. Amacım 40-50 metrelik bir heykel yapmak. Böyle bir heykelin yapılması en az 4-5 yılımı alır" dedi.
Tartışılacak eleştiriler
Avrupa'da heykeltıraşlığın çok geliştiğini anlatan Rüstem, şöyle konuştu: "Bu heykeller, kültürel, tarihsel mesajlar vermenin yanı sıra göze de hitap ediyor. Rusya'da sanatçıların yaptığı bir çok çalışma açık hava parklarında sergileniyor. Bu bir nevi sanatın insanlara anlatılması, aşılanması, öğretilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla yapılıyor. Mesela çocuklar bunları gördüğü zaman büyüklerine 'bu nedir?' diye soruyorlar. Bizim toplumda bu soruya cevap verecek çok az kişi var. Bizler sadece 'heykel' diyerek geçeriz. Ama heykel bilgisi olan birisi 15-20 dakika anlatır heykelin özelliklerini."