Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkelerindeki iç savaştan kaçıp, Türkiye’ye sığınan ve sayıları 3 milyonu bulan Suriyelilerden başvuranlara Türk vatandaşlığı verileceğini açıklaması, Ankara’daki Suriyelileri de heyecanlandırdı. Yüzde 80’i Altındağ ve Mamak’taki mahallelerde yaşayan Ankara’daki 350 bin civarındaki Suriyeli, Cumhurbaşkanı’nın açıklamasının ardından atılacak adımları beklemeye başladı. Çeşitli nedenlerle ülkesinden ayrılmış insanların sorunlarını çözmek amacıyla kurulan Ankara merkezli Türkmen Göçmen Mülteci ve Sığınmacılarla Dayanışma Derneği (TÜGÖDER) Başkan Yardımcısı Dr. Wahiba Chaker, Suriyelilerin Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak isteğini belirterek, “Suriyelilerden korkmayın” dedi. 2012 yılında Şam’dan Türkiye’ye gelen Kimya Mühendisi Chaker, Ankara Hürriyet’e şunları söyledi:
YÜZDE 80’İ ALTINDAĞ VE MAMAK’TA
“Ankara’daki kayıt altında olan Suriyelilerin sayısı 350 bin civarında. Ayrıca kayıt altında olmayan yüzde 1-2 civarında bir rakam söz konusu. Bu gruptakiler de yeni doğmuş, kayıtlar durdurulmuş ya da başvuru için uzun süreli randevu tarihleri verildiği için henüz kayıtları yapılmayanlar. Yüzde 80’i Mamak ve Altındağ ilçeleri sınırları içindeki mahallerde yaşıyor. Yaptığımız anket çalışmaları ve mahalle temsilcilerimiz sayesinde bu rakamlara ulaşıyoruz.
‘BU HAK BANA VERİLİYOR MU’ HEYECANI
Amerika’ya baktığımızda nüfusunun yüzde 80’i göçmenlerden oluşan bir ülke ama dünyanın bir numarası. Türk halkına sesleniyorum; Suriyelilerden korkmayın. Çünkü eğitimli olanları, ekonomiye katkıda bulunmak için burada. Yardım etmek istiyoruz. Vasıflı elemanlarımız var. Türk sanayi hamlesi kalkınmasında aktif rol almak istiyoruz. Açıklamaya kimse inanamıyor, heyecanlılar. Telefonla arayıp, ‘Yani bu ülkeye sığındım. Bana kapılarını açtılar. Türk vatandaşı olup, bu ülkeye hizmet edebilme hakkı bana veriliyor mu’ diyorlar.
DOKTOR, HEMŞİRE, UZMANLAR VAR
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre vatandaşlık verilebilmesi için bilim adamı, sanatçı ya da işinde uzman olunması gerek. Türkçe’yi akıcı konuşup konuşmadığı şartı aranacak. Özel şartlardan bir tanesi de Türkiye’de hiç ayrılmadan 5 yıl yaşıyor olması lazım. Güvenlik soruşturması olacak. Dolayısıyla bu çerçevede talimatlar verilecektir. Biz de gelişmeleri takip etmekteyiz. Bu konuda bir ön adım atılsa sanırım 5-6 bin kişi bu hakkı kazanabilecek özellikte. Onlar da doktor, mühendis ve sağlık alanında çalışanları var. Ankara’da şu an 250 doktor, 500 hemşire, 850 fizik tedavi uzmanı ve 3 bin 500 ara eleman var. Maalesef şu anda sigortasız olarak OSTİM’de çalışıyorlar ve Türkiye’nin en büyük sıkıntısı ara eleman olmaması.”
‘BU İMKÂNI VERECEĞİZ’
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, şehit yakınları, gaziler ve Suriyeli sığınmacılarla bir araya geldiği Kilis’teki iftarda, şunları söylemişti: “Bir müjde vermek istiyorum. Kardeşlerimizin içerisinde inanıyorum ki Türkiye vatandaşı olmak isteyenler var. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığımızın attığı adımlar var. Bakanlığımız oluşturduğu ofisle takip etmek suretiyle bu kardeşlerimize, bu yardımı, bu desteği yaparak onlara vatandaşlık imkânını vereceğiz.”
‘TÜRK VATANDAŞLIĞI’NIN ŞARTLARI’
Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’ uyarınca Türk vatandaşlığı, doğumla veya sonradan olmak üzere iki yolla kazanılır. Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına dayalıyken; Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancıların taşıması gereken şartlar şunlar:
* Kendi millî kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu’na göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak.
* Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmak.
* Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini; Türkiye’de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye’ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit etmiş olmak veya Türk vatandaşı ile evlenmek, ailece müracaat etmek, daha önce Türk vatandaşlığını kazanmış olan ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olmak veya eğitimini Türkiye’de tamamlamak.
* Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak.
* Toplum içinde birlikte yaşamanın gerektirdiği sorumluluk duygusu ile davranarak iyi ahlak sahibi olduğunu göstermek, davranışları ile çevresine güven vermek, toplumca hoş karşılanmayan ve toplum değerlerine aykırı kötü alışkanlığı bulunmamak.
* Toplumsal yaşama uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabilmek.
* Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak.
* Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak.