350 Ankara: Yeni termik santral yılda 4 milyon ton karbondioksit yayacak

Güncelleme Tarihi:

350 Ankara: Yeni termik santral yılda 4 milyon ton karbondioksit yayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2017 14:43

350 Ankara: Yeni termik santral yılda 4 milyon ton karbondioksit yayacak

Haberin Devamı

 İstanbul, 2 Şubat (DHA) - Çayırhan-B termik santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından ilan edilen değişikliğe göre Nallıhan’ın Uluköy mahallesinde, Nallıhan Kuş cennetine komşu olacak 720 MW elektrik üretim kapasitesine sahip termik santrali projesi yapılması planlanıyor.



İklim konusuna eğilen 350 Ankara oluşumu, yapılması planlanan santral ile ilgili bir basın bildirisi yayınladı. Yayınlanan bildiride:



“Plan değişikliğinin onaylanması halinde, yapılacak projeye göre yılda 3 Milyon 850 bin ton kömür yakılacak ve 1 milyon tondan fazla uçucu ve yatak külü oluşacak. Yatak külü biriktiği alandan rüzgar yoluyla etrafa dağılırken uçucu kül bacalar yoluyla kilometrelerce öteye yayılacak.



Baca yüksekliğinin 150 metre olacağı belirtilen ÇED raporunda uçucu külün 7.5 km mesafeyi etkileyeceğini söylemekte Bu durumda 5.9 km ötedeki Kuş Cennetine, 110 metre mesafedeki Uluköy’e, 1 km mesafedeki Karaköy’e, 3 km mesafede Davutoğlu köyüne ve benzer şekilde bölgedeki bir dizi köyü etkileyecek. Külün 276 bin dekar tarım arazisine etki etmesi bekleniyor. Kocaçay’ın yakından olan santralin küllerinin çayı etkilemesi, pirinç tarlalarına karışması ve akarak kuş cennetine kadar iletilmesi bekleniyor.”



Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde belirtilen alanlar, proje sahası içinde bulunmamaktadır. Proje kapsamında termik santral alanına en yakın sulak alan, kuş uçuşu yaklaşık 1.650 m mesafede bulunan Sarıyar Baraj Gölü’dür. Proje sahasının güneyinde kuş uçuşu 5,9 km. mesafede Nallıhan Kuş Cenneti yer almaktadır.



Proje sadece kül ve kül ile beraber bir dizi tehlikeli maddeyi çevreye saçmayacak, aynı zamanda iklimi de değiştirecek. Yaptığımız hesaplara göre yılda 4 milyon ton karbondioksitin atmosfere karışarak iklim değişikliğini hızlandırması bekleniyor. Karbondioksit dışında kömürün çıkartılması ve yakılması sırasına da da metan da atmosfere yayılacak.



Bölgenin bir taraftan kuraklaşması da söz konusu olacak. Projenin yapılması ile havzadan çıkartılacak kömür için yeraltının susuzlaştırılması gerekmektedir. Bu durumda üretilen enerjinin bir kısmı sulak alanlar ve yer altı suyu rezervleri kaynaklı suyun boşaltılması için kullanılacak.



Özetle, mevcut santralin toprağı kirlettiği, baca gazı ile külünü etrafa yaydığı ortada iken Çayırhan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Korunan Alanlar arasında bulunan Nallıhan Davutlar Kuş Cennetine komşu, 276 bin dekar tarım arazisinin ortasına ve bir dizi yaban hayatı koruma bölgesine ve köye yakın bir alana iklimi ve doğayı değiştirecek bir santral kurulması için 1/1000’lik ve 1/5000’lik plan değişikliği yapılacak.” ifadelerine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!