Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de son yıllarda ilgi görmeye başlayan suda doğum yönteminin uygulandığı ilk hastane olan Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde 2005 senesinde bu yana sosyal güvencesi olan hastalara ‘suda doğum’ operasyonu ücretsiz olarak sağlanıyor. 12 senede Ankara ve diğer illerden 343 çocuğun suda doğum yöntemiyle dünyaya geldiği hastanede, doğum sonrası özel odalarda konaklayan hastalardan ekstra ücret talep edilmezken, uygulamayı gerçekleştiren doktorlara yüzde 20 prim dağıtılıyor. Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başhekimi Yaprak Engn Üstün suda doğum anne adayları için büyük kolaylıklar sağladığını belirterek şunları söyledi:
DOĞUM STRESİNİ AZALTIYOR
“Vücut ısısı olan 37 derecede suyun etkisi ile mutluluk hormonu olarak bilinen Endorfin salıgılanır böylece doğum eylemi ve doğum süreci stressiz geçer. Suyun etkisiyle rahim ağzında ve doğum yolunda gevşeme sağlanarak doğum yırtığı olma riski de en aza indilir. Doğum yapan kadınlar özel havuzda rahatça hareket edebilir ve doğum masasına oranla daha konforlu bir ortamda doğurma gerçekleştirilebilir.
Sırt üstü yatmayan anne adayının damarlarında dışarıdan bası olmadığı için rahime giden kan akımı artarak, rahim kas dokusuna daha fazla oksijen gitmesine fırsat yaratılır. Bunun sonucunda daha etkili doğum kasılmalarıyla doğum eylemi süresi 1 ila 4 saat (ortalama 30 dakika) arasında kısalır. Sıcak su etkisiyle anne adayının damarları genişleyediği için kan basıncı hafif düşüer, nabız ise hafif yükseltir. Bu sayede bebeğe giden oksijen miktarı artar.”
SON BEBEK MUHAMMET KAYRA
Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde suda doğum yöntemiyle dünyaya gelen son bebek ise Muhammet Kayra Sürgüveç oldu. Önceki gün dünyaya gelen minik Muhammed’in annesi Melek Sürgüveç doğum öncesi yaşadığı sancı ve ağrılar nedeniyle suda doğumla bebeğini dünyaya getirmek istediğini belirterek, “Özellikle doğum stresi nedeniyle ağrı yaşayan anne adaylarına tavsiye ederim” dedi. Doğumu gerçekeştiren Doç. Dr. Özlem Uzunlar ise suda doğumun yeterli tecrübe ve eğitim sahibi uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Suda doğumu daha önceden gerçekleştiren tecrübeli ve uzman kişilerin önderliğinde kurulmuş kliniklerde uygun anne adayları iyice belirlenerek uygulanması gereken bir yöntemdir. Acil durumlarda diğer doğum yöntemlerinin (normal doğum veya sezaryan) uygulanabilme olanağı sunulmalıdır” diye konuştu.
SUDA DOĞUM NASIL GERÇEKLEŞİR?
Suda doğum için özel olarak hazırlanmış jakuzili havuzlarda vücut ısısıyla aynı olduğu kabul edilen 37°C suyun içerisinde doğum gerçekleştirilir. Hastanın başında uzman doktor ve bir hemşire sürekli bulunarak sık aralıklarla nabız, tansiyon ve bebek kalp atımlarının kontrolü yapılır. Diğer yöntemlerde sırt üstü yatan anne adayı, suda doğumda kendisini güvenli ve rahat hissettiği herhangi bir pozisyonda doğumu gerçekleştirebilir. Su altında gerçekleşen operasyonun ardından bebeğin tüm bedeni doğurtultması beklenir ve 10-20 saniye içinde sudan çıkarılır.