İpek ARIOĞUL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2007 00:00
Türkiye’de 15 bin koloni ve 200 aileyle gezgin arıcılık yapan Fer Bal, Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı organik bal üretimini gerçekleştiriliyor. Fer Bal’ın kurucusu Selçuk Solmaz, Çamlıdere ilçesi ve köylerinde Nisan ve Mayıs ayında damızlık ana arılarla başladıkları organik bal üretiminin ilk meyvesini sonbaharda alacaklarını belirtti.
TÜRKİYE’DE 15 bin koloni ve 200 aileyle gezgin arıcılık yapan Fer Bal, Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı organik bal üretimini gerçekleştiriliyor.
Ankara’nın Çamlıdere ilçesinde 300 arı kolonisiyle başladığı işi büyüterek, bugün Türkiye’nin en önemli bal üreticilerinden biri haline gelen, Türkiye’nin flora çeşitliliğinde uzman olan Fer, organik balcılıkta bir numara olmayı hedefliyor. Fer Bal’ın kurucusu Selçuk Solmaz, Çamlıdere ilçesi ve köylerinde Nisan ve Mayıs ayında damızlık ana arılarla başladıkları organik bal üretiminin ilk meyvesini sonbaharda alacaklarını belirtti.
Aynı zamanda Ankara Arıcılar Birliği Başkanı ve Türkiye Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi olan Solmaz, Ankara Hürriyet’e Çamlıdere’de gerçekleştirdikleri organik bal projelerini, Türkiye’de ilk kez üretilen propolisli balı ve ürün yelpazelerini tanıttı.
GERİ KALMIŞLIK KAR ETTİRDİ
Çamlıdere ve köylerini kapsayan bölgenin bakir olması, sanayileşmemesi, köylülerin köylerini terk etmesi bölgeyi sahipsiz bıraktı. Kimyasal ve sentetik kirlenme olmadı, organik tarıma elverişine sahip oldu. Dolayısıyla ilk kez geri kalmışlık bölgeye ve köylüye kar olarak geri döndü. Organik balcılık benim 10 yıllık bir projemdi. Ankara il Tarım Müdürlüğü ile bölgeyi araştırdık. Tarım Müdürlüğü bölgenin organik bal üretimine uygun olduğunu tesbit etti.
128 ÇİFTÇİYE EĞİTİM
Önce köyleri, sonra sonra çiftçileri tesbit ettik. 128 çiftçiye organik tarım eğitimi verdik ve kendilerine teknik destek sağladık. Çiftçileri ayrıca malzeme konusunda destekledik. Uluslararası bir kuruluş tarafından sertifikalanan balın "organik" etiketi taşyabilmesi için yerine getirilmesi gereken birçok şart var. Örneğin kovan tahtalarında boya ve hiçbir yerde çivi kullanılamıyor. Mumu yüzde 100 arı örüyor. Bölgede kimyasal veya sentetik atık bulunmaması, fabrika olmaması, doğal ve kirlenmemiş bir bölge olması gerekiyor. Üretime başladıktan sonra organik balın ürün yelpazemi içindeki payının en az yüzde 15 olmasını hedefliyoruz.
PROPOLİSLİ İLK BAL
Ayrıca çok yakında propolisli bal üretimine başlıyoruz. Arının ürettiği birşey olan propolis, anti-viral, anti-bakteriyal özelliği olan ve birçok ilacın da hammaddesini oluşturan bir madde. Kovanın uçuş deliğinde bulunan, arının bal toplamaya giderken ve kovana girerken süründüğü propolis, arıyı dezenfekte etmeye yarayan bir madde. Yüzde 100 doğal olan, Japonya ve Çin’de çeşitli tedavilerde kullanılan propolis kattığımız balların ilk dolumunu bir hafta, on güne kadar yaparız.
Türkiye’nin dört bir yanında mevsim ve floraya göre gezdirdikleri arılardan elde ettikleri ürünlerin yüzde 100 doğal olduğunu, ISO ve HACCP kalite belgelerine sahip olduklarını belirten Solmaz, iyi balın sırrını ve ürün yelpazelerini şöyle anlattı:
KOLONİLERİMİZİ GEZDİRİYORUZ
İyi balın sırrı gezici üretimdir. Türkiye’nin en verimli, yüksek yayla ve meralarında 200 bin yetiştirici aile ile, 7 bin kovanlık kendi kolonilerimizi gezdirerek üretim yapıyoruz. Arıları, kışın Mersin’e, baharda Doğu ve İç Anadolu bölgelerine mevsim ve flora durumunu tesbit edip götürüyoruz. Gerçekten çok zor şartlarda, çok büyük emeklerle üretim yapıyoruz. Arkasında büyük bir emek olduğu için işçilere "Bana saygı göstermiyorsanız arılara saygı gösterin" derim hep. 2008’de ABD ve İngiltere’de de birer mağaza açmayı planlıyoruz.
Sahtesinden ayırın
İyi ve doğal balla, kötü balı nasıl ayır edeceğimizi sorduğumuz Arıcılık Uzmanı ve Bal Gurmesi Selçuk Solmaz, "Arılar tarafından üretilmeyen veya arıların ürettiklerine müdahele edilen balın doğal olmadığını belirterek" doğal balın özelliklerini şöyle sıraladı: "Gerçek balı sahtesinden ayırd etmek, damak zevki olanlar ve bal tüketen insanlar için oldukça kolaydır. Sahte bal, ağızda geçici bir tat bırakırken, gerçek balın rayihası ve damaktaki tadı yayılır ve bir süre kalır. Doğal olan balın akışkanlılığı sürekliyken, doğal olmayan balda akış esnasında kopukluklar olur. Balın doğal olmadığını tam olarak anlayabilmek içinse laboratuvar sonuçlarına ihtiyaç vardır. Balın rengi beyazdan koyu kahverengiye kadar çok çeşitlidir. Yine de en kötü bal en kötü reçelden daha sağlıklıdır."
Arı sütüyle özel karışımlar
Solmaz, butikte bal çeşitlerinin yanı sıra arı sütü ve polenin balla karıştırılmasıyla elde edilen özel karışımlar satışa sunduklarını belirterek, şunları kaydetti: "Çam, kestane, yayla, kekik, ıhlamur, karkovan, pamuk, sepet, narenciye balları ve arı sütü ile polen ürünleri satıyoruz. Arı sütü, polenle beslenen 6-12 günlük işçi arıların başındaki bezelerden üretilir ve sağlığa birçok faydası olduğu kanıtlanmıştır. Arı sütü, diğer arıların 2.5 katı büyüklükteki kraliçe arıya larvadan itibaren verilen ve onu besleyen tek besin kaynağıdır. Arı sütüyle beslenen kraliçe arı, 6 yıl yaşarken işçi arı 45-60 gün arasında yaşıyor. Mucizevi bir besin. Arı sütü ve polene olan ilgi son yıllarda doğal ürünlere olan ilgiye paralel olarak arttı."