30 gün göbek taşında oturdu tarihi hamama AB can verdi

Güncelleme Tarihi:

30 gün göbek taşında oturdu tarihi hamama AB can verdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2009 00:00

Tarihi Merkez Şengül Hamamı’nın restorasyonu AB projesi çerçevesinde tamamalandı. Tarihi Merkez Şengül Hamamı’nı ayakta tutma çabasını Aslanlar Hamam İşletme Şirketi’nin İşletmecisi Celalettin Aslan, “Projenin yöneticilerinden Viyana Şehir Enstitüsü’nden Heidi Dumreiçhen 30 gün boyunca hamamın göbek taşına oturarak hamamı inceledi” dedi.

Haberin Devamı

TARİHİ Merkez Şengül Hamamı’nın restorasyonunu yapan Aslanlar Hamam İşletme Şirketi adına şirketin işletmecisi inşaat mühendisi Celalettin Aslan, hazırlık sürecinde yaşananları Ankara Hürriyet’e şöyle anlattı:
“Tarihi Merkez Şengül Hamamı’nı aile Şirketi olan Aslanlar Hamam İşletme Tic.Ltd.Şirketi olarak işletiyoruz. Daha önceleri dedem hamam işletmeciliği yapmıştı. 1983 yılında dedem Tarihi Şengül Hamamını tadilat yaparak işletmeye başlamıştır. Dedemin vefatından sonra Şengül Hamamı’nı 2002 yılından itibaren Aslanlar Hamam İşletme Şirketi adı altında işletmeye başladık.
Göbek taşında 30 gün
Restorasyon İşlemi, 2006 yılında Avrupa Birliği’nin (AB) “Hamam Projesi” Kapsamında Tarihi Şengül Hamamı’nda Türkiye, Avusturya, Cezayir, Fas, Filistin, Fransa, İngiltere, ABD, Luksemburg, Mısır ve Suriye’den 42 bilim adamı bir ay boyunca incelemelerde bulundular. Biz hamam işletmecisi olarak bilim adamlarına ecdadımızın misafirperverliğine yakışır bir şekilde araştırma yapmalarına kolaylık sağladık ve ağırladık. Projenin yöneticilerinden Viyana Şehir Enstitüsü’nden Heidi Dumreiçhen 30 gün boyunca hamamın göbek taşına oturarak hamamı inceledi ve sonunda bize; Tarihi Şengül Hamamı’nın örnek bir hamam olduğunu, Avrupa Birliği’nce örnek hamam seçildiğini ifade ettiler. Bu tespit edilen ifadeler sonucunda hamamın işletmecisi olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne müracaat ederek hamamı restore etmek istediğimizi bildirdik. Hamamın restorasyonu aslına uygun olarak yaptık.
Özel sıva yapıldı
Sıva malzemesi olarak horasan sıva kullanıldı. Horasan sıva malzemesi İstanbul ve Eskişehir’ den getirildi. Sıva ustaları ise Erzurum’dan getirdik. Doğrama kısmı ise aslına uygun restore edildi. Çatı kısmı tamamen elden geçirildi çürüyen eskiyen doğrama yenileri ile değiştirildi. Dış cephesinin taş duvarlarını temizleterek aslına uygun hale getirdik. Taş duvar derzleri horasan derz kullanılarak aslına uygun derz edildi. Tarihi Şengül Hamamı 16. yüzyıl tipik bir Osmanlı çifte hamamıdır. Yani hem erkekler kısmı hem de kadınlar kısmı bulunmaktadır. Hamam üç kısımdan oluşmaktadır. Soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık kısmı. Biz bu üç kısmı da aslına uygun restore ettik. Bu kısımlarda birinci sınıf mermer kullandık. Soyunmalık kısmında bulunan tarihi çeşme İstanbul’dan getirdiğimiz restore malzemesi ile restore edildi.”

Haberin Devamı

Kadınlar bölümü daha erken açılıyor

Haberin Devamı

? KADIN müşterilerimizin ısrarlı talebi üzerine Hamamın Bayanlar Kısmını zamanından önce gece gündüz çalışarak 12 Eylül 2009 tarihinde Ramazanın son 10. günü hizmete açacağız. Ramazan ayında eskiden olduğu gibi Tarihi Şengül Hamamı’nın kadınlar kısmını gece saat 24.00’e kadar açık tutacağız. Erkekler kısmı ise 1 Ekim 2009’da hizmete girecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!