Güncelleme Tarihi:
GELİŞMİŞLİK SANAYİYE BAĞLI
“BİR ülkenin gelişmesi, gelişmişlik düzeyi sanayiye bağlı. ‘Ankara’da sanayi’ denildiğinde yıllar önce akıllara küçük ölçekli işlekmeler gelirdi. Yıllarca insanlar, burada sanayicilik yaptı. Temelini Turgut Özal’ın 1981’de attığı ve 1990’da faaliyete başlayan Sincan OSB ile Ankara gerçek anlamda büyük sanayiyle tanıştı. Bundan 10 sene önceye kadar Ankara ‘memur şehri’ olarak görülürken, burası sayesinde Ankara ‘sanayi şehri’ haline geldi. ‘Sanayinin de başkenti Ankara’ denilmesindeki en büyük sebep Sincan OSB’dir.
LOKOMOTİF BİR BÖLGE
10 bin metrekare üzerine kurulu bölgemizin, 340 tane sanayi parseli ve sanayicisi var. Yaklaşık 30 bin kişi istihdam ediliyor. Buna bizden faydalanan bölgedeki ve diğer illerdeki yan sanayiyi de eklersek, rakam 100 bini geçer. Bu bakımdan Sincan OSB, lokomotif bir bölgedir. Bölgemizde elektronik, savunma, makine, demir döküm ve fabrikalara özel aparatlar üreten çeşitli sanayi fabrikalarımız var. Dünyada 2’nci Avrupa’da ise 1’inci en büyük demir döküm sanayisi burada. 340 sanayinin arasında sektöründe söz sahibi 21 dev marka burada.
2 MİLYAR DOLARI İHRACAT
Planlı ve programlı bir sanayi bölgesi olan Sincan OSB, ülke ekonomisine yıllık 2 milyar doları ihracattan oluşan toplam 6 milyar dolar katkı sağlayan dev bir sanayi bölgesi haline gelmiştir. Ülkemize yurtdışından gelen heyetleri, bakanlıklarımız bize göndererek, Türkiye sanayisini tanıtmamızı istiyor. Özellikle eski Sovyet Cumhuriyetleri ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika devletlerinin kendi ülkelerindeki sanayi bölgelerinde yürüttükleri proje, organizasyon ve işletme faaliyetlerine yardım ediyoruz. Bundan gurur duyuyoruz.
HEDEF İHRACATI 3 KATINA ÇIKARMAK
Ankaralı küçük sanayiciyi teşvik eden ve 1981’de Sincan OSB’nin temelini atan Turgut Özal’ın fikirleri bizim için çok önemlidir. 34 yıl önce Özal, ‘Önümüzdeki yıl Türkiye’nin ihracat gelir hedefi 4.5 milyar dolardır’ demişti. Bugün sadece Sincan OSB’nin ihracat geliri bu rakama yaklaşmıştır. Bölgesinde sanayi lideri olan Türkiye’nin 2023 Vizyonu’nda açıklanan 500 milyar dolarlık ihracat için bizim de en büyük hedefimiz, ihracatımızı 3’e katlamaktır.”
EN BÜYÜK PROBLEM ‘ARA ELEMAN’
Türkiye’de sanayinin yaşadığı en büyük problemin ara eleman eksikliği olduğunu ve Sincan 1. OSB’nin yıllık 2 bin ara elemana ihtiyacı olduğunu belirten Kaya, “Bölgemizin yıllık 2 bin ara elemana ihtiyacı var. Bunun için geçtiğimiz yıl 25 bin metrekare büyüklüğünde ve bin 100 kişi kapasiteli ASO Teknik Koleji’ni faaliyete geçirdik. Kendi personel açığımızı kapatmak için açtığımız okulumuzda şu anda 144 öğrenci var. Gelecek sene okulu genişleterek, biraz daha alt seviye öğrencilere de açmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Ankara Sanayi Odası Sincan 1. OSB’nin temelini 24 Ekim 1981’de; dönemin Başbakan Yardımcısı Turgut Özal, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Şahap Kocatopçu, İmar ve İskan Bakanı Şerif Tüten, Ankara Valisi Mustafa Gönül, Belediye Başkanı Süleyman Önder ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Mehmet Yazar birlikte atmıştı.