Sedat CENİKLİ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2020 00:21
Ankara’da tüm uyarılara rağmen vaka sayılarındaki artışının önüne geçilemiyor. Prof. Dr. İsmail Balık, ceza uygulaması ve tedbirlerin sıklaştırılması gerektiğinin altını çizerek, “Bireysel ve genel tedbirlerinin sıkı uygulanması durumunda üç hafta içinde düşüş yaşanmaya başlar” diyor.
5 NEDEN
1. ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT
2. TOPLU ULAŞIM YOĞUNLUĞU
3. GENÇ NÜFUS HAREKETLİLİĞİ
4. EVDE KURALLARA UYULMAMASI
5. TOPLU AKTİVİTELER
5 ÇÖZÜM
1. AYAKTA YOLCU ALINMAMASI
2. MESAİ SAATLERİNİN BASAMAKLANDIRILMASI
3. ŞEHİRLER ARASI SEYAHATLERDE TEDBİR
4. MASKE VE MESAFE KURALINA RİAYET
5. CEZAİ MÜEYYİDENİN UYGULANMASI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün “Günlük en çok hasta görülen ilimiz Ankara” diyerek, bir kez daha en çok vaka artışı ve yoğunluğunun olduğu şehir olan Ankara’ya dikkat çekti.
Aylardır yapılan tüm uyarılara rağmen tedbirlere sıkı sıkıya uyulmayan başkentte, vaka sayılarındaki artışın önüne geçilemiyor. Uzmanlar ise sayıların ‘alarm’ vermeye başladığını söylüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki gün yaptıkları açıklamaları değerlendiren Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, şöyle konuştu:
VATANDAŞ CİDDİYE ALMIYOR“Aylardır hem Cumhurbaşkanı’mız hem Bakan’ımız söylüyor. Gazeteler, siz yazıyorsunuz. Biz ilk defa bir buçuk ay önce ‘alarm’ lafını kullandık. Hep beraber sıkılmadan, usanmadan uyarılarımızı yapıyoruz. Ancak bu kadar uyarı, vatandaşın bireysel önlemleri ciddiye almasına etki etmediğine göre; birincisi cezai müeyyidelerin uygulanması, ikincisi İl Pandemi Kurulu ve Valilik’in genel tedbirleri sıklaştırması lazım.
ÇEVRE İLLER FAKTÖRÜ VARSadece Ankara değil, koronavirüsün yoğunlukta olduğu kırmızı bölgeler arasında nüfusun yoğun olduğu çevre iller olduğu görülüyor. Kırşehir, Niğde, Konya, Çankırı gibi İç Anadolu’daki diğer illere ya da oralardan Ankara’ya yaz aylarında hareketlilik arttığı için şu an bu durumdayız. Hem o yörelerden gelenlerin hem de Ankara’da nüfusun yoğun olduğu semtlerden Kurban Bayramı dönemi yapılan şehirler arası yolculuklar vaka artışlarındaki önemli faktörlerden biri. Bir diğeri ise yine Ankara’da nüfusun yoğun olduğu bu semtlerde genç nüfus hareketliliğinin, ev içi kurallara uyulmaması ve toplu ulaşım kullanımının fazla olması. Bunun yanında düğün, nişan, taziye gibi toplu aktiviteler de artışta önemli rol oynadı, oynuyor.
TEDBİRLER SIKI UYGULANMALIİl genelinde bu artışa neden olan bu faktörlere dönük olarak genel önlemler alınarak, salgının kontrol altına alınması lazım. Sayın Cumhurbaşkanı’nın da dikkat çektiği toplu ulaşımda ayakta yolcu alınmaması, işe gidiş-geliş saatlerinin basamaklandırılarak toplu ulaşımda yoğunluğun azaltılması, şehirler arası seyahatlerde uygulanacak yeni tedbirler, maske ve mesafe kurallarına riayet edilmesi gibi konular çok önemli. Hem bireysel hem de genel tedbirlerinin sıkı uygulanması durumunda üç hafta içinde günlük vaka artış hızında kesilme ve belirgin düşüş yaşanmaya başlar.”
MASKE CEZASI CAYDIRICI OLMALI“Maske takmayanlara uygulanan 900 liralık ceza konusuna daha önce de dikkat çekmiştik. Yani şu anki uygulamada ceza herekse uygulanmıyor. Kolluk kuvvetlerimiz, vatandaşı uyarıyor, geçiyor. Ancak uygulamanın caydırıcı olması için cezanın yazılması gerekiyor ki maskeyi takması gerektiğini anlasın artık. Sayın Cumhurbaşkanı’nın maske başta olmak üzere kurallara uymayanlarla ilgili cezai uygulamaları özellikle vurgulamasını yerinde ve gerekli buluyorum.”