Güncelleme Tarihi:
Çankaya Belediyesi, 29 yıllık kiracılık döneminin ardından ev sahibi oldu. 1984 yılında kurulan belediye, farklı semtlerdeki kiralık binalarda hizmet verdi. Belediye, Kızılay’da bulunan eski SSK İşhanı’nı satın alarak Emek Hizmet Binası’na dönüştürdü.
29 yıldır kiracı olan belediyenin kira faturası ise bir hayli kabarık. Belediye, 29 yılda 121 milyon 800 bin TL kira ödedi, Emek Hizmet Binası’nı ise 64 milyon TL’ye mâl ederek kendi binasına sahip oldu. Belediyeyi ev sahibi yaparak büyük bir külfetten kurtardıklarını belirten Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık Ankara Hürriyet’e şunları söyledi:
AYLIK 350 BİN TL KİRA
Çankaya Belediyesi, kurulduğu günden bu güne değişik semtlerdeki binalarda kiracı olarak hizmet verdi.
29 yıldır kiracı olan belediye toplam 348 ay boyunca yaklaşık 121 milyon 800 bin TL kira ödedi. Son dört yıl için ise hizmet verilen binaların kirası aylık 350 bin TL’ydi. Daha önce bizim de kiracısı olduğumuz ve SGK’ya ait SSK İşhanı’nı 49 milyon TL’ye aldık alarak 29 yıllık kiracılığı sona erdirdik. Bina 15 milyon TL tadilatıyla toplam 64 milyon TL’ye mâl oldu. Binayı borçsuz bir şekilde bitirdik.
BÜTÜN BİRİMLER TEK BİNADA
Kiracısı olduğumuz binaları boşaltmaya başladık. Beş ayrı bölgede bulunan binalardaki birimlerimiz Emek Hizmet Binası’na yerleşiyor. Kolej Kampusu Mayıs ayı boyunca vatandaşın mali, emlak ve imarla ilgili işlerinin aksamaması için taşınmadı. Temmuz başı itibariyle bu binaya gelmemiş hiçbir birim kalmayacak. Binada 45 bin metrekare net kullanım alanımız var. Vatandaşımızın gelip bütün işlemlerini kolaylıkla yapabileceği bir sistem oluşturduk.
MÜTEVAZİ BİR BİNA YAPACAKTIM
Melih Bey (Gökçek) plan değişikliği yapıp burayı bizden almaya dönük bir arayış içine girmeseydi, ben bu binayı yıkıp kent meydanı ve meydanın köşesine küçük mütevazi bir belediye binası yapacaktım. Fakat şimdi bu bina ile birlikte Çankaya Belediyesi’nin idari anlamda en az 25 yıl ilave hiçbir mekana ihtiyacı olmayacak. Vatandaş belediyesine erişebiliyorsa, belediyeye sahip çıkar, bu bizim için çok önemli. Binamıza bir kent müzesi ve galeriyle donatıyoruz, avluyu ziyaret mekanı haline dönüştürerek halkımızla iç içe olmayı sürdüreceğiz.”
LOZAN’A CENTRAL PARK MODELİ
Lozan Parkı da genişleterek New York’taki Central Park gibi yapacağız. Park içerisinde bulunan Fen İşleri Müdürlüğü, Park Bahçeler Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Etüd Proje Müdürlüğü, Ulaşım Müdürlüğü ve atölyelerini Karataş Köyü’ndeki Destek Tesisleri Kampusu’ne taşıyacağız. Lozan Park tümüyle boşaltılarak, kötü yapıları temizleyeceğiz ve yeni bir planlamayla parkı genişleteceğiz. Parktaki eski ve hoş yapıları ise restore ederek kültür binalarına dönüştüreceğiz.
PAZAR’DAN KÜLTÜR MERKEZİNE
Eski Maltepe Pazarı’nın bulunduğu yerdeki İller Bankası’nın özel girişimle ortak yaptığı bir AVM var. Bu AVM’nin banka hissesi olan yüzde 57’sini arsa karşılığı takasla devraldık. Burada bir kültür kompleksi oluşturmaya çalışıyoruz. Kır Kent Kardeşliği projemizin pazar alanı olarak da kullanacağız. Üretilen ürünlerin pazarlanacağı bir market bölümü oluşturacağız, üretici pazarı şeklinde. Ayrıca sinema ve tiyatro salonlarıyla da birçok etkinliği vatandaşımızla buluşturacağız.”