24 yıllık çalışma ile 10 bin yıllık tarih

Güncelleme Tarihi:

24 yıllık çalışma ile 10 bin yıllık tarih
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2010 00:00

Japon Prensi Mikasa ile Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Japon Hükümeti tarafından Kültürel Mirası Koruma Programı çerçevesinde verilen hibeyle yapımı tamamlanan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi için bir araya geldi.

Japon Prensi Tomohita Mikasa, Kırşehir’in Kaman ilçesine bağlı Çağırkan Beldesinde Japon Hükümeti’nin, Kültürel Mirası Koruma Programı çerçevesinde verdiği hibeyle yapımı tamamlanan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi için “Dünyada böyle bir merkez yok” nitelemesi yaptı. Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Japon Prensi Tomohito Mikasa ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından törenle hizmete açıldı.

Müzenin açılış töreninde konuşan Japon Prensi Tomohita Mikasa, Türkiye’de bulunmaktan ve müzeyi açmaktan onur duyduğunu belirtti. Kazı çalışmalarının 1986 yılında başladığını ve kazıdan çıkarılan eserlerin müzede sergileneceğini hatırlatan Prens Mikasa şöyle konuştu:

Dünyaya katkı

“Burada 10 bin yıllık bir tarih sergilenecek. Demir çağının bilinenden daha eskiye dayandığı burada anlaşıldı. Bu beni çok heyecanlandırdı. En çok ilk ve ortaokul öğrencilerinin bu müzeyi gezmelerini istiyoruz. 10 bin yıllık bir kültür, Kalehöyük’te katman katman gün yüzüne çıkartılmaktadır. 10 bin yıllık bir kültür hazinesi, araştırma merkezi, ören yeri hepsi bir arada oldu. Dünyada böyle bir merkez yok. Burası dünya arkeolojisine büyük katkı sağlayacak.”

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, Japonya ile diplomatik ilişkilerin 120. yılının kutlandığını ve bu yılın “Türkiye’de Japon Yılı” ilan edildiğini ifade ederek “Bu müze Türk-Japon dostluğunun bir simgesi olacak” dedi.

Bakan Günay, Japon Hükümeti tarafından 10 ayda yaptırılan müzenin iç teşrifatının ve düzenlemesinin bakanlığı tarafından yapıldığını ifade ederek, “1989 yılında Prof. Dr. Tahsin Özgüç ve eşi Prof.Dr. Nimet Özgüç’ün yüzey araştırmalarından sonra burada arkeolojik kazılara başlandı. Bu kazılarda çıkacak eserlerin yine burada kurulan müzede sergilenecek olması çok önemli. Bu müze iki ülke arasında var olan dostluğu daha da güçlendirecektir” diye konuştu.

Japonca teşekkür

Konuşmasının son bölümünde Japonca olarak konukları selamlayan Bakan Günay, Japon misafirler tarafından uzun süre alkışlandı. Japon Prensi Tomohito Mikasa, bölgede ilk kazı çalışmalarını başlatan Prof. Dr. Nimet Özgüç’e teşekkür plaketi verdi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konserinden sonra Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Japon Prensi Tomohito Mikasa ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından hizmete açıldı.

Uluslararası ekip

KIRŞEHİR’in Kaman ilçesine bağlı Çağırkan beldesinde, 1986 yılında Japon Dr. Sachihiro Omura’nın başkanlığında Japon bilim adamlarınca başlatılan kazı çalışmaları ekibinde, Japonya ve Türkiye başta olmak üzere ABD, Avustralya, İngiltere, Kore, Malezya gibi birçok ülkeden gelen araştırmacılar ve öğrenciler bulunuyor.

Eserlere dokunmak serbest

TÜRKİYE’de klasik müzelerden farklı olarak höyük şeklinde yapılan, üzeri çimlerle kaplanan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eserlerin bir bölümüne elle dokunulmasına izin veriliyor.

Tunç Çağı’ndan Osmanlı’ya

KALEHÖYÜK’te bugüne kadar sürdürülen kazılarda Osmanlı döneminden eski Tunç Çağı’na kadar aralarında mühürler, silahlar, mutfak eşyaları, süs eşyaları ve tabletlerin de olduğu pek çok eser ortaya çıkarıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!