Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2007 00:00
Hacettepe Hastanesi’nde tedavi gören ve 20 yıl boyunca anne olma hayali kuran Ayfer Karakaya, menopoza girmeden önce alınan son yumurtalarından biriyle, lazer ve co-culture yöntemleri ile hamile kaldı.
YAKLAŞIK 20 yıldır çocuk sahibi olmaya çalışan ancak tedavilerden olumlu cevap alamayan Ayfer Karakaya, menopoza girmeden önce alınan son yumurtalarından biriyle, Lazer ve Co-Culture (yapay rahim içi uygulaması) yöntemleri ile hamile kaldı.
Rahim zarı yapışık olduğu için bebeğin rahimde gelişebileceği yer olmayan Zeynep Yıldırmaz Kılıç da geçirdiği bir dizi operasyon ve aynı yöntemler yardımıyla bebek sahibi olacak.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Ünitesi ile Tüp Bebek Merkezinden sorumlu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Gürgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüp bebek uygulamasının ve tedavi yöntemlerinin her çiftin sorununa göre değişiklik gösterdiğini belirterek, "Bilimin ve teknolojinin imkanlarına anne adayının şansı da eklenince başarılı sonuçlar alıyoruz ama bu kombine bir iş, anne adayının hamile kalması, bebeğin ve anne adayının fiziksel ve psikolojik sağlığının korunması takip etmemiz gereken diğer önemli unsurlar" dedi.
SON ÇARESİ LAZER VE CO-CULTURE OLDU
Lazer ve Co-Culture yöntemlerinin tıbbın ve teknolojinin önemli bir buluşu olduğunu ve son yollarda bu yöntemlerle çok başarılı sonuçlar elde edildiğini vurgulayan Gürgan, kısırlık tedavisi öncesinde kadın ve erkeğin hikayesinin alınmasını gerektiğini söyledi. Gürgan, kişilerin sosyal-moral-psikolojik ve ekonomik durumlarının, daha önce geçirdikleri ya da tedavi gördükleri hastalıkların, yapılan tetkiklerin, çocuk için tedavi görmeye başlanılan yaşın, yumurtalık fonksiyonlarının ve hormonal durumların göz önüne alındığını belirtti.
Yumurtaların kalitesi düşük
Yaklaşık 20 yıldır çocuk sahibi olabilmek için çeşitli tedavi yöntemleri deneyen 39 yaşındaki Ayfer Karaya’nın, yumurta rezervlerinin son yıllarda her geçen gün azaldığını ve mevcut yumurtaların kalitesinin düşük olduğunun belirlendiğini ifade eden Gürgan, "Karakaya, uygulanan lazer ve Co-Culture yöntemleri sayesinde, son yumurtalarından biriyle hamile kaldı" dedi. Anne adayı Karakaya da, 20 yıldan beri çocuk sahibi olmak için uğraş verdiklerini belirterek, "Bu bir mucize, tarif edilemez, çok ama çok güzel bir duygu" dedi.