20 yılın en büyük gösterisi geliyor

Güncelleme Tarihi:

20 yılın en büyük gösterisi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2010 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Doç. Dr. Ayşegül İslam, Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun 20 yılın en büyük gösterisine hazırlandığını duyurdu.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Doç. Dr. Ayşegül İslam, Devlet Halk Dansları Topluluğu’nun ciddi bir atak içinde olduğunu, hazırladıkları gösterinin dünya çapında ses getirebilecek tatda olduğunu dile getirdi.

50 kişilik bir kadro

İslam, yeni projelerini anlatırken, Ankara dışına çıkabilmeleri için sponsor desteğine ihtiyaçları olduğunun altını çizdi. Devlet Halk Dansları Topluluğu’nda revizyona gidildiğini belirten İslam, “Türkler” adını verdikleri 50 kişilik bir kadrodan oluşan projelerinin dünya çapında ses getirebilecek güzellikte olduğundan bahsetti. İslam konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir sanat kurumu olarak 1974’ten bugüne halk danslarımızı öz değerlerinden yararlanarak çağdaş sanat anlayışıyla yorumlayan Devlet Halk Dansları Topluluğu, son 20 yılın en büyük sahne gösterisine hazırlanıyor.

Nesillere aktarılmalı

TÜRK toplumunun tarihi süreçte yaşattığı kültürel değerleri, toplum hayatının dönüm noktalarını, çeşitli inanç ve ritüellerini, toplumsal uygulamalarını kurduğu medeniyetlerin köklülüğüne ve derinliğine yakışan bir sanatsal anlatımla izleyiciye aktarmak etkinliğin başlıca amaçlarından biri olarak ifade ediliyor. Kültürümüzün önemli bir parçası olan şiir, halk dansları ve diğer somut olmayan kültürel miras unsurlarının yaşatılması, tanıtılması, sevdirilmesi ve sonraki nesillere aktarılması projenin önemli bir diğer amacı.

Proje de önemli isimlerin imzası

PROJENİN sanat yönetmenliğini, aynı zamanda topluluğun sanat yönetmenliğini de yürüten Kemal Sekmen üstlendi. Eserin müzik, beste ve düzenlemeleri Can Atilla, görüntü ve metin yazarlığı Fahri Tanır tarafından yapılıyor. Eserin koreografisini Topluluk Sanatçısı Yıldız Çankaya yapıyor. Çankaya, Geçtiğimiz yıllarda ‘Sultan’s of the Dance (Dansın Sultanları)’ gösterisinin yardımcı koreografı, Hürrem Sultan Müzikali’nin yazarı ve kareorafı olarak çalışmıştı. Eserin dansçı kadrosu, Devlet Halk Dansları Topluluğu sanatçıları, topluluğun yetiştirdiği gençlik halk dansları topluluğu dansçıları ve konservatuar mezunu misafir sanatçılardan oluşmakta.

Var olma serüvenimiz

BİLİMSEL veriler ışığında, tarih sahnesine ilk çıkışlarından başlayarak genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna dek, Türklerin tarihte var olma serüvenlerini dans ve müzik gösterisiyle sunacak olan büyük bir projenin hazırlıkları sürüyor. Metinin yazılması ve sahneye uyarlanması aşamaları uzman tarihçilerin danışmanlığında sürdürülüyor. Bu görkemli proje tarihi kaynaklar ışığında,; Göktürkler, Uygurlar, diğer Türk boyları ve devletleri, Büyük Selçuklu Devleti, göçlerle Anadolu’ya varış, Osmalı Devleti’nin kuruluşu, İstanbul’un fethi, Milli Mücadele yılları, Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna dek Türklerin tarihi serüvenini dans ve müzik gösterisiyle sunmayı vaat ediyor.

Az sayıda özgün çalışma yapılmış

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesinde kurularak 35 yılı aşkın bir süredir faaliyetlerine devam eden Ankara Devlet Halk Dansları Topluluğu, kuruluş amacına uygun olarak, Türk halk danslarını, müziğini ve geleneksel giysilerini, özüne bağlı kalıp çağdaş teknik ve imkanlaradan da yararlanarak yeni bir sahne düzeni ve anlayışı içinde biçimlendirerek sergiliyor. Bugüne kadar konuya ilişkin çok az sayıda özgün çalışma yapılmış olması ve projenin Devlet Halk Dansları Topluluğunun kuruluş amacı ile doğrudan ilişkili olması, gösteriyi değerli ve önemli kılmaktır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!