2 bin yıllık surlarda aşk tahribi

Güncelleme Tarihi:

2 bin yıllık surlarda aşk tahribi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2016 15:57

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “Maalesef baş edemiyoruz” dediği madde bağımlılarının, Ankara Kalesi’ne verdiği zarar gün geçtikçe büyüyor. Sprey boya ile aşk yazılan yazılan tarihi surları gören turistler, “Manzara Ankara’ya yakışmıyor” diyor.

Haberin Devamı

Kayıtlara göre M.Ö. 2’nci yüzyılda inşa edilen ve Ankara’nın yüzlerce yıllık tarihine tanıklık eden kentin yaşayan tarihi Ankara Kalesi’ne bilinçsiz kişilerce verilen zarar önlenemiyor. Yetkililerin önleyemediği manzara, Ankara’nın yüzünü kızartmaya devam ediyor. Havaların ısınmasıyla birlikte ziyaretçi sayısının arttığı tarihi kalenin surlarındaki yazı ve çizimlerin sayısı sürekli artıyor. Önceki yıllarda tahribatı önlemek için dönem dönem temizlik yapan Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı, Ankara Kalesi’nde uzun zamandır çalışma yürütmüyor. Yetkililerin duyarsız kaldığı tarihi surlar, bilinçsiz kişilerce yazı tahtası olarak kullanılıyor. Sprey boyayla sitemkar sözlerin yazıldığı duvarlarda, aşk sözcükleri ve şiirler de bulunuyor.

Haberin Devamı

SEYİR TERASINDA GECE ALEMİ

Kalenin ‘seyir terası’ olarak bilinen yerden 110 metre yükseklikteki gözetleme kuleleri ile surlarda yapılan gece alemleri de devam ediyor. Alkol ve madde bağımlılarının mesken tuttuğu surlar, alkollü içecek şişeleriyle dolu. Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan kalede is lekeleri, ateş kalıntıları ve alkol şişeleri arasında gezintilerine devam eden turistler, bağımlıların tuvalet ihtiyaçlarını giderdikleri kuleleri ise pis koku nedeniyle ziyaret edemiyor.

2 bin yıllık surlarda aşk tahribi

‘GÜVENLİK YOK’ TEDİRGİNLİĞİ

Yerli ve yabancı turistlerin ziyaret duraklarından olan tarihi mirasın çevresinde hiçbir güvenlik önleminin olmaması da dikkat çekiyor. Yalnızca girişinde güvenlik görevlilerinin bulunduğu kalede karşılaştıkları manzara yüzünden tedirgin olan ziyaretçiler, “Surlar kendini bilmezlerin verdiği zarar nedeniyle tahrip olmuş durumda. İnsanlar buraya tek başlarına gelemiyor. Geceleri neler yapıldığı gündüz gözüyle anlaşılabiliyor. Ne bir güvenlik görevlisi ne de denetim yapan biri var. Manzara Ankara’ya yakışmıyor” diye şikayet gösteriyor.

‘BAŞ EDEMİYORUZ’

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Kalesi’ndeki tahribatla ilgili olarak Ankara Hürriyet’e, 2015 Aralık’ta yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bu işi yapanlar, uyuşturucu kullanan kişiler. Güvenlik görevlileri bunlarla karşı karşıya geldiklerinde hayati tehlike yaşıyor. Maalesef baş edemiyoruz. Hiç umurlarında değil. Duvarın kenarında ateş yakıyorlar onun isi duvarı perişan ediyor. Polis alacak götürecek de ne yapacak? ‘Niye yaktın’ diye alacaksın ifadesini, bırakacaksın gidecek, yine yakacak maalesef.”

Haberin Devamı

2 bin yıllık surlarda aşk tahribi

ANKARA HÜRRİYET DEFALARCA YAZDI

Ankara Hürriyet, yetkililerin önleyemediği Ankara Kalesi’ndeki tahribatı; ‘Bu turist bir daha gelir mi’, ‘Güvenlik şart’, ‘Bunun adı vandallık’, ‘Bu ayıba kim dur diyecek’ başlıklı manşetleri ve ‘Tarihi gaddarlık’, ‘Ankara Kalesi’nde tarihi ayıp’ başlıklı haberleriyle gündeme getirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!