2.Beyazıt’ın kılıcını yaptı

Güncelleme Tarihi:

2.Beyazıt’ın kılıcını yaptı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2011 00:00

Gölbaşı’nda el yapımı bıçaklarıyla ünlü Mogan Bıçak’ın sahibi M. Turhan Tuncay, Osmanlı padişahlarından 2’nci Beyazıt’ın kılıcının bir benzerini Ankara’lı bir işadamı için yaptı.

Fildişinden yapılan ve bir yılda tamamlanan kılıcın boyu 103, sapı 14 santimetre boyunda. Gümüş üzeri yakut ve zümrüt taşlarla süslenen kılıcın namlu bölümünün iki yüzü de değişik gravürlerle süslendi.
Bıçak ustası M. Turhan Tuncay, yaptığı kılıcın bir yüzüne altın işlemeli gravürle süsleyip Arapça “Muhammed”, diğer yüzüne ise “Allah” yazdı.
Namlunun iki yüzünde de Arapça olarak ‘Fetih Suresi’ yazıyor. Yine namlunun iki yüzünde bulunan gravülerin som altın işlemeli olarak yapıldığı gözlendi. Tuncay, yaptığı kılıcın özellikleri hakkında şunları söyledi:
“Yaklaşık bir yıl içerisinde bitirebildiğim bu kılıç çok özel bir kılıç oldu. Ankaralı işadamı Cahit Doğan’a yapmış olduğum bu kılıcın yanında bir de Osmanlı palası var. Palanın sapı 12 santimetre boyunda, manda boynuzundan üzeri gümüş işlemeli, balçak bölümü ise gümüş üzeri yakut ve zümrüt taşı işlemeli. Namlu ve sırt gümüş ve metal işlemeli olup, boyu 52 santimetre.”

Ayşe TÜRKMEZ/ DHA
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!