Süleyman DEMİRKAN
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2006 00:00
Bağ-Kur Genel Müdürlüğü, Yaşar Okuyan’ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde bastırılan ve tanesi 5 YTL’den Bağ-Kur üyelerine "zorlama" ile satılan T-5 Otomasyon Kitapçığı’nın elde kalan 2 milyon 712 bin adedi için imha kararı aldı. Kitapçıklar zamanın parasıyla 575 milyar liraya bastırılmıştı.
BAĞ-KUR Genel Müdürlüğü, Yaşar Okuyan’ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde bastırılan ve tanesi 5 YTL’den Bağ-Kur üyelerine satılan T-5 Otomasyon Kitapçığı’nın, elde kalan 2 milyon 712 bin adedi için imha kararı aldı. Kitapçıkların, sadece basımı için 6 yıl öncenin parasıyla tam 575 milyar lira harcanmıştı.
2000 yılında gündeme getirilen 146 milyon ABD Doları muhammen bedelli Bağ-Kur T-5 tam otomasyon projesi, DPT izin vermediği için uygulanamamıştı. Ancak, DPT’ye rağmen, danışman firmaya ihale dosyası hazırlatılarak, bunun için yüzbinlerce dolar usulsüz ödeme yapıldığına dair Başbakan Yüksek Denetleme Kurulu rapor hazırlamış, Meclis’te de gündeme getirilmişti.
Meclis Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu’nun yanı sıra, Bağ-Kur’un hesaplarının KİT komisyonunda görüşülmesi sırasında da sert tartışmaların yaşanmasına neden olan bu konuyu AKP Amasya Milletvekili Hamza Albayrak da, KİT Komisyonu’nda şu sözlerle dile getirmişti:
11.5 TRİLYON HESABI "T-5 Otomasyon Projesinin tanıtımı için şu kitapçıktan 4 milyon 485 bin adet bastırılmış, 5 YTL değerle bütün il müdürlüklerine gönderilmiş. Basım masrafı için Bağ-Kur bütçesinden 524 milyar 745 milyon lira harcanmış. Satılan kitapçıklardan 11.5 trilyon lira elde edilmiş. Tahsil edilen 11.5 trilyon lirayı nereye harcadınız? İl müdürlükleri stoğunda bulunan 2 milyon 712 bin adet kitapçığın akıbeti nedir?"
ÇÖZÜM İMHADA Albayrak’ın soruları üzerine Bağ-Kur Genel Müdür Vekili Saner Güngör, kitapçıklardan sağlanan 11.5 trilyon lirarının maaş ödemelerinde kullanıldığını söylemişti. Ancak, daha sonra Bağ-Kur’un gelirleri arasında böyle bir kalem bulunmadığından maaş ödemelerinde kullanılamayacağı ortaya çıkmıştı. Sürekli baş ağrıtan bu konuda Bağ-Kur yönetimi çözümü, kalan kitapçıkları imha etmede buldu. Bağ-Kur Genel Müdür Vekili Metin Arslan imzasıyla Bağ-Kur il müdürlüklerine 23 Eylül 2006’da gönderilen "İmha işlemi" konulu yazıda şu talimat verildi:
İMHA EDİN KURTULALIM YAZISI "Sigortalı, emekli ve hak saliplerinin (t5 Tam Otomasyon Projesi kapsamında) bilgilerinin güncelleştirilmesi için doldurularak il müdürlüklerine teslim edilen kitapçıklarla ve kullanılmayan kitapçıklar ile her biri 5 milyon lira (5.00 YTL) değerindeki pulların Bağ-Kur Genel Müdürlüğü Arşiv Hizmetleri Hakkındaki Yönetmeliğin ilgili 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ve 38’inci maddeleri doğrultusunda imha işleminin yapılmasını rica ederim."