Güncelleme Tarihi:
Ton başına 2.5 TL+KDV uygulamasının kaçak döküme neden olabileceğine dikkat çeken Tellioğlu şöyle konuştu: “Daha önce metreküp başına 6 TL’yi özel bir firma alıyordu. Davranışları sektöre çok uygun değildi. Hem özele gidiyor hem de haksız bir durum söz konusu diyerek eleştiriyorduk. Belediyece alınmasından yanaydık. Metreküpünde 6 lira olan bedeli tonunda 2.5 TL olarak güncelleme kararı aldılar. Tonla metreküp birebir fark eder. Tonu 2.5 TL ise metreküpü de yaklaşık 5 TL’ye gelir KDV’si ile de yaklaşık 7 lirayı bulur. Biz bu durumu yağmurdan kaçarken doluya tutulmak olarak algılıyoruz. Yöntem doğru ama biraz daha adil olması lazım. Sektör zaten dar boğazda. Kamyonun kasası belliydi 10 metreküp, şimdi tartılacak o da problem olacak.
Önceden bir kamyon 10 metreküp geliyordu. 6 TL’den 60 lira ödüyordu. Şimdi bir kamyon 20 ton gelse ve içindeki hafriyat ıslaksa 30 tonu bulabilir. Kaçak dökümlerin olmaması ve sektörün içinde bulunduğu dar boğazı dikkate alarak yeni bir düzenleme yapılmalı. Fiyatı çok yüksek, 2.5 TL değil tonunun 1 TL olmasını öneriyoruz. Millet kaçak döküm yapmaz gidip adam gibi belirlenen alana döker. ‘Bu rakamlar bizi kurtarmıyor’ diyorlarsa da İMKON olarak tonu 1 TL’den o hizmeti de veririz. Sektör zaten sıkıntılı bu işin çevre boyutu da var. Abartmaya gerek yok. 1 liraya yapmaya da talibiz.” Tellioğlu Melih Gökçek döneminde uygulanan hafriyat sistemiyle ilgili eleştirilerde de bulunuyordu.
TON BAŞINA KDV HARİÇ 2.50 TL
Belediye Meclisi, Büyükşehir sınırları içerisindeki hafriyat toprağı ile inşaat yıkıntı ve atıkları depolama ve geri kazanım sahalarının işletme hakkını 10 yıl süreyle ANKET A.Ş.’ye verilmesini oy birliğiyle kabul etmişti. Kararda kriterlere uygun döküm yapmak isteyen gerçek ve/veya tüzel kişilerden hafriyat toprağı, inşaat yıkıntı ve atıkları için 2.50 TL/ton+KDV, diğer hallerde ise traktör başına 7.50 TL+KDV, pick-up ve kamyonet başına 15 TL+KDV alınması kararlaştırılmıştı.