Güncelleme Tarihi:
Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş’ın engelli vatandaşlara tahsis edilen 60 simit camekânından 14’ünün ‘engelli vatandaşın camekân başında olmadığı’ gerekçesiyle iptal edilmesine yönelik eleştirisine Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) cevap geldi. ABB, 19 camekânın iptal edildiğini, iptallerin ise Simit Camekânları İşletme Sözleşmesi’nde yer alan ‘Kurada kendisine yer çıkan işletici aldığı camekânı ve yeri; bir başkasına kiraya veremez, devir yapamaz, satamaz, ortak kullanamaz, bir başkasını çalıştıramaz’ ve ‘İşletici, camekânı her iş günü 08.00-18.00 saatleri arasında açık tutmakla yükümlüdür’ maddeleri uyarınca gerçekleştiğini belirtti.
ABB, simit camekânlarıyla ilgili denetim ve kontrol fotoğraflarını da paylaştı.
‘KİRALAMA BASKISI’
ABB, bazı şahısların kâr marjı yüksek camekânlarda satış yaptığının tespit edildiğini belirterek şu ifadelere yer verdi: “Yaptığımız rutin denetim ve kontroller sonucunda engelli vatandaşlarımıza bir miktar aylık ya da yıllık bedel karşılığında camekânlarını kiraya vermesi ve camekânın iptal edilmemesi için kendilerine günlük yevmiye teklif edilerek başında durması konusunda çeşitli kanallarla teklif ve baskı yapıldığı engelli vatandaşlarımızca tarafımıza sözlü olarak beyan edilmiştir. Ayrıca kimlikleri ve resimleri elimizde mevcut olan, yıllardır bu camekânları istismar eden bazı şahısların kâr marjı yüksek camekânlarda satış yaptığı tarafımızca tespit edilip, Simit Camekânları İşletme Sözleşmesi’nin 6.12. Maddesi ‘Kurada kendisine yer çıkan işletici aldığı camekânı ve yeri; bir başkasına kiraya veremez, devir yapamaz, satamaz, ortak kullanamaz, bir başkasını çalıştıramaz. Aksi halde İşletici iş bu sözleşmeden doğan bütün haklarını kaybeder. Sözleşmesi iptal edilir. Camekân zabıta tarafından el konulur, Halk Ekmek A.Ş.’ye teslim edilir. Camekânın, zabıta tarafından alınıp Halk Ekmek’e taşınması esnasında camekânda meydana gelebilecek olası her türlü zarar, işleticinin sorumluluğundadır. Halk Ekmek nezdinde doğan tüm zarar İşleticinin kendisinden veya kefilinden tahsil edilir. Simit camekânı tahsis sözleşmesi, yukarıda belirtilen sebeplerin herhangi birinden dolayı feshedilirse işletici, bundan sonraki simit camekânı çekilişlerine katılamaz’ hükmü gereği iptal edilmektedir.”
BELİRLENEN SAATLERDE ‘AÇIK TUTMA’ YÜKÜMLÜLÜĞÜ
ABB, 24 Şubat’ta yaptığı denetim ve kontroller sonucunda iptalin gerekçesini şöyle açıkladı: “Ancak, 24 Şubat itibariyle yaptığımız denetim ve kontroller sonucunda; 9 adet simit camekânın, sözleşmenin 6.12. Maddesi hükmü gereği iptal edildiği, 10 adet simit camekânının da sözleşmenin 6.20. Maddesi ‘İşletici, camekânı her iş günü 08.00-18.00 saatleri arasında açık tutmakla yükümlüdür. İşletici, resmi tatil, milli ve dini bayramlarda Halk Ekmek’in ve Zabıta Dairesi Başkanlığın direktifleri doğrultusunda hareket edecektir. Hastalık, ölüm, düğün, tabii afet ve benzeri nedenlerden dolayı camekânın açılmasında meydana gelen aksamaların sebebi Zabıta Dairesi Başkanlığı’na belgelenecektir. Camekânın bildirimsiz olarak yukarıda belirlenen saatlerde kapalı kalması ve 24 (yirmi dört) saat simit satışı yapılmaması halinde Halk Ekmek ve Zabıta Dairesi Başkanlığı hiçbir ihtara gerek duymadan sözleşmeyi derhal fesih hakkını kullanabilir. Sözleşmenin fesih nedeni ile işletici zarar, ziyan tazminat talebinde bulunamaz’ maddesi gereği sözleşmeleri iptal edilmiştir.”
‘YARDIMCI PERSONEL AMACA UYGUN DEĞİL’
ABB, oda başkanı Savaş Delibaş tarafından temizlik, satış gibi gerekçelerle işleticilere yardımcı olması için bir personel görevlendirme talebinin kendilerine iletildiğini ancak bu talebin 828 sayılı Meclis Kararı, işleticilerin imzaladığı Simit Camekân Taahhütnamesi ve Simit Camekân Sözleşmesi hükümleri gereği mümkün olmadığını belirtti. ‘Yardımcı personel’ talebinin projenin amacına uygun olmayacağı açıklamasında bulunan ABB, “Böyle bir isteğin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı, ayrıca bu durumun engellilerin gelir sağlaması ve toplumla kaynaşması için yapılmış bir sosyal proje olan simit camekânları projesini amacından saptıracağı hususları kendilerine (Savaş Delibaş’a) defalarca iletilmesine rağmen nedeni bilinmeyen bir şekilde bu konudaki ısrarlarını devam ettirmişlerdir. 2023 yılında 14 simit camekânının üçüncü şahısların işlettiğinin tespit edilmesi üzerine iptal edildiği hususu Ankara Pideciler Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş tarafından iddia edilmektedir” ifadelerini kullandı.
Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, 60 simit camekânından 14’ünün ‘engelli vatandaşın camekân başında olmadığı’ gerekçesiyle iptal edilmesini eleştirmiş, Hürriyet Ankara da konuyu ‘CAMEKÂNDAN TEPKİ VAR’ başlığıyla gündeme getirmişti.