130 yıllık konak yeniden inşa edildi

Güncelleme Tarihi:

130 yıllık konak yeniden inşa edildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2009 00:00

Altındağ Belediyesi, Cumhuriyet tarihine çok özel bir konak kazandırdı. Birinci Meclis’te Zabıt Müdürü olarak görev yapan Osman Zeki Öğretmenoğlu’nun da bir süre yaşadığı ’Kamil Paşa Konağı’, Hamamönü restorasyon çalışması kapsamında gerçeğinin aynısı olarak, aynı arazi üzerinde tekrar inşa edildi.

TBMM’nin 1920’de açılmasıyla Zabıt Müdürü olan Osman Zeki Öğretmenoğlu ve ailesinin yaşadığı konak, yıkılana kadar paşa, kumandan ve binbaşı gibi önemli konukları ağırladı.

19. yüzyılın sonlarına doğru Mavağa (Mavi Ağa) tarafından inşa edilen konak, daha sonra Ankara Merkez Kumandanı Kamil Paşa’ya satıldı. Paşa ve ailesi, bir süre burada yaşadı. 1918’de İngilizler, Suriye’yi işgal etti ve Suriye’deki Osmanlı ordusu dağıldı. Kamil Paşa da tam bu sıralarda hayatını kaybedince, küçük kardeşi Halep Redif Taburu Kumandanı Binbaşı Hüseyin Rüştü Bey ve ailesi bu eve yerleşti. 1920’lere kadar Hüseyin Rüştü Bey ve ailesinin yaşadığı konak, daha sonra Rüştü Bey’in büyük oğlu Osman Zeki Öğretmenoğlu’na geçti. Öğretmenoğlu ve ailesi, 1969 yılına kadar Kamil Paşa Konağı’nda yaşamlarını sürdürdü.

1969 yılına kadar ailenin yaşamlarını sürdürdüğü konak, Osman Zeki Öğretmenoğlu’na şansı da beraberinde getirdi. Ankara Lisesi’nde coğrafya öğretmeni olarak görev yapan Osman Zeki Bey’in hayatı, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla farklı bir yola girdi. Mecliste zabıt müdürü olarak görev yapmaya başlayan Osman Zeki Öğretmenoğlu, 1925’te evlendi. Rabia Hanım’la hayatını birleştiren Öğretmenoğlu’nun Nejdet ve Kübra adında iki çocuğu oldu.

Paşalardan kumandanlara kadar önemli isimlerin evi olan Kamil Paşa Konağı, 1969’a kadar Öğretmenoğlu ailesini ağırladı. 1969’da ailenin başka bir eve yerleşmesiyle boşalan konak, ancak 1980’lere kadar ayakta kalabildi. 80’li yıllarda yıkılan konak, Altındağ Belediyesi’nin titiz çalışmasıyla birebir aynısı olarak yeniden inşa edildi. Evin içinden ve dışından fotoğraflar elde eden belediye, Osman Zeki Bey’in kızı Kübra Hanım’a da ulaşmayı başardı. Şimdi 80 yaşında olan ve İstanbul’da yaşayan Kübra Hanım, evin içi ve dışı ile ilgili çeşitli bilgiler ve fotoğraflar verdi. Mimarların anlatılanlar ışığında yeniden çizdiği konak, eskisinin birebir aynısı oldu. Bir zamanlar yaşadığı konağın yeni halini görmek için İstanbul’dan gelen Kübra Hanım, konağın, kendi yaşadığı evle birebir aynı olduğunu söyleyerek Altındağ Belediyesi’ne teşekkür etti.

Cumhuriyet’in izleri Altındağ’da

ALTINDAĞ
Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Hamamönü restorasyon çalışması kapsamında yeniden inşa edilen Kamil Paşa Konağı ile ilgili tüm süreci bizzat takip etti. Altındağ bölgesinin tarihin izlerini taşıdığını söyleyen Tiryaki, sözlerine şöyle devam etti: "Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana Başkent’in geçirdiği her değişimin izini Altındağ’da bulabilirsiniz. Altındağ’daki tarihi yapılar ve anıtlar Ankara’nın kent kimliğinin en önemli unsurlarıdır. Altındağ’ı Ankara’dan çıkardığımızda Ankara Ankara olmayacaktır. Çünkü bir kente kimliğini veren tarihidir. Ankara’nın tüm tarihi mekanları Altındağ’da bulunmasına rağmen bugüne kadar bu bölgeye ilgisiz kalınmış, yıllar içinde Ankara’nın kalbi olan bu yerler viraneye dönüşmüş. Oysa dünyada şehirlerin en kıymetli bölümleri ’old city’ denilen, tarihi mekanların hayat bulduğu bu alanlardır. İşte bu nedenle restorasyon çalışmalarının bizim için ayrı bir önemi var."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!