13 Farklı model

Güncelleme Tarihi:

13 Farklı model
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2012 00:00

Altındağ Belediyesi, demiryollarında rayların zeminle bağlantısını sağlayan ahşap traversleri, kurduğu özel atölye ile ‘bank’, ‘çöp kutusu’ ve ‘çiçeklik’ haline getiriyor.

Haberin Devamı

TCDD, demiryollarının yapımında kullanılan ve ray ile zemin arasında bağlantı kuran ahşap traverslerin yerine ‘beton travers’ kullanmaya başladı. Bu uygulamaya geçilmesiyle birlikte yerlerinden sökülerek hurdaya çıkarılan ahşap traversleri atmaya hazırlanan TCDD’ye Altındağ Belediyesi’nden, “Biz satın alalım” teklifi geldi. Altındağ Belediyesi, TCDD’den aldığı hurdaya çıkarılan ahşap traversleri ‘geridönüşüm’ uygulaması ile farklı alanlarda kullanabilmek amacıyla özel bir atölye kurdu. Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde kurulan atölyede 6 işçiyle çalışmalarına başlayan belediye, kısa sürede ‘bank’, ‘çöp kutusu’ ve ‘çiçeklik’ olmak üzere toplam 13 farklı model üretti. Bugüne kadar hurda ağaçlardan 600’ün üzerinde üretim yapan Altındağ Belediyesi, başta Hamamönü olmak üzere Ulucanlar ve ilçenin çeşitli parklarına bu ürünlerini yerleştirdi.

Haberin Devamı

En az 30 yıllık ağaç

Projeyle ilgili ilk olarak Ankara Hürriyet’e konuşan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Bu operasyon tamamen bana ait” dediği hurda traverslerin belediye bünyesinde yeniden farklı şekillerde kullanıma getirilmesiyle ilgili, şunları söyledi: “Nereden baksanız en az 30 yıllık ağaç bunlar. Devlet Demir Yolları artık bunları çöpe atıyor ve yerine beton kullanıyor. Tabi biz bu ağaçları kullanmak ve değerlendirmek istedik. Önce ne yapabileceğim üzerinde çalıştık, ardından bir atölye kurarak üretime başladık.

Hurdaya hayat veriyoruz

Bu ağaçlara ilk bakıldığında, ‘Birşey olmaz bundan’ dersiniz. Makinelerin bile kesmekte zorlandığı eski atılmış ahşaplardan çok dayanıklı 13 farklı türde bank, çiçeklik ve çöp kutuları ortaya çıkardık. Son altı aydı 600’ün üzerinde üretim gerçekleştirdik, bu sayıyı ilk etapta bine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu amaçla 10 bin adet daha travers almak için başvuru yaptık. Biz bu proje ile hurdaya yeniden hayat veriyoruz. Tabi bizi sevindiren ağaçlarımızı yeniden hayata kazanmış olmamız. Çünkü bunlar sadece ağaç değil aynı zamanda herbiri birer tarih.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!