Güncelleme Tarihi:
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, ilçe tarihinin en büyük yatırımları olan 100. Yıl Cumhuriyet Akademisi ile 100. Yıl Cumhuriyet Parkı’nı ilk kez Hürriyet Ankara’ya gezdirdi. İki eseri de Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda açmayı planladıklarını kaydeden Başkan Yaşar, 100. Yıl Cumhuriyet Akademisi ile ilgili şunları söyledi:
EĞİTİME ÇOK BÜYÜK ÖNEM VERDİM
“Geçen sene Sanayi Bakanlığı ve TÜİK iş birliğiyle ilçelerin gelişmişlik endeksi yayınlandı. Yenimahalle beşinci sıraya yükseldi. Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Çankaya’dan sonra Yenimahalle geldi. Bu Yenimahalle açısından çok önemli. Daha önce çok aşağılardaydı. Niye böyle oldu? Ben ticarete çok önem verdim geliştirmek için. Ankara’daki ticaretin yüzde 41’i Yenimahalle’de. Ankara Ticaret Borsası, Gimat, Toptancı Hali, İvedik, Ostim organize sanayi bölgeleri gibi ticari alanlar bizde. Büyük otomotiv satış firmaları bizde. Hepsi ilçeye büyük katkı veriyor, istihdam oluşturuyor. Bir de eğitime çok büyük önem verdim. Keçiören’den, Sincan’dan, Etimesgut’tan Yenimahalle’deki devlet okullarına eğitim almaya gelen öğrenciler var. Kaliteli eğitim veren bu okullara büyük destek oluyoruz. İhtiyacını, altyapısını, üstyapısını, çevresini, temizliğini her şeyini yapıyoruz.
Başkan Fethi Yaşar 100. Yıl Cumhuriyet Akademisi ile 100. Yıl Cumhuriyet Parkı’nı Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Fatih Tekeci ve Hürriyet Ankara Editörü Murat Yılmaz’a gezdirdi.
AMACIMIZ EĞİTİMDE DENGEYİ SAĞLAMAK
Bin 100 tane atanamayan öğretmene iş vermişiz. Meslek edindirme kurslarından havuzlara, kent orkestrasından tiyatro akademisine kadar buralarda eğitim veriyorlar. En önemlisi de kreşler. 3 bin tane kreş öğrencimiz var. Kreşlerimiz öyle bir yeri bozup yapma değil. Sıfırdan Milli Eğitim’in standartlarında yeni binalar. 3 bin 500 liraya kreş eğitimi veriyoruz. Özel kreşler 30 bin liraya kadar çıkıyor. Dört katı talep geliyor. Kütüphaneler, etüt merkezlerimiz var. Dershaneleri kapattılar, adı değişti, etüt merkezi oldu. 30 bin liradan aşağı lise ve üniversiteye hazırlık kursu yok. 100 bin liraya kadar da çıkıyor. Etüt merkezlerinde 5 bin çocuğumuzu üniversiteye ve liseye hazırlıyoruz. Bunlar büyük destekler. Bir lira para almıyoruz. En iyi hocaları seçiyoruz. Bu yıl bizim merkezlerimizde hazırlanıp üniversite sınavına girenlerin yüzde 68’i iyi üniversiteleri kazandı. Eğitimi düzeltmeden Türkiye’yi düzeltme şansınız yok çünkü. Bizim amacımız eğitimde dengeyi sağlamak.
CUMHURİYET AKADEMİSİ HAYALİMDİ
Büyüğünden küçüğüne eğitime destek verirken hayalimde bir de eğitim akademisi kurmak vardı. 100. Yıl Cumhuriyet Akademisi hayalimdi. İçerisinde kütüphanesi, konferans salonu, etüt merkezleri olsun, ayrıca üniversite son sınıf ve üniversiteyi bitirenlerin de master altyapısını sağlayacak sınıflar olsun. Bunun işte geçen sene temelini attık. Cumhuriyet’in 100. Yılı’na yetiştirmeyi planladık. 29 Ekim’e yetişirse açacağız yetişmezse en geç kasım ayında hizmete alacağız. Tüm malzemelerini aldık. Öğretmenlerini belirledik.
Batıkent’te en güzel arsamıza üç katlı olarak inşa ettik. Kafeteryalar, sınıflar, 700 kişilik kütüphane, bin kişilik konferans salonu... Burada hem seminerler verilecek hem tiyatro oyunları oynanacak. Dışarıda güzel bir amfisi var. Çocuklar ve gençler ister bahçesinde oturacaklar kaynaşacaklar, isterlerse içeride derslerini çalışacaklar. Tüm imkânları sağlayan bir tesis olacak. Burayı görenler bir üniversite kampüsüne benzetiyorlar. Gerçekten de üniversite gibi. ‘Bu bina üniversite binası olur’ diyorlar. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında bir eğitim yuvası olarak kazandıracağız.”
BURANIN TAPUSUNU HALK ALDI
Başkan Fethi Yaşar, 100. Yıl Cumhuriyet Parkı’nı ise şöyle anlattı: “Burası 60 dönüme sahip devasa bir park. Batıkent Çakırlar bölgesinde çok güzel bir konumda. Girişinden itibaren Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet devrimlerini anlatan kompozisyonlu heykeller yer alıyor. Eğitim, üretim, tarım gibi bütün devrimleri girişten itibaren ziyaretçiler görebilecek. Ortadaki meydanda da Mustafa Kemal Atatürk ve Türk milletinin kenetlenerek, birlikte mücadele vererek kazandıkları savaş ve kurdukları Cumhuriyet’i anlatan büyük heykel var. Buraya gelenler yürürken bir tarihi görecekler. Mesela tarım devrimini anlatan kısımda Cumhuriyet’in ilk traktörlerinden birini koyacağız. Özellikle yeni nesiller bunu öğrenecek. Cumhuriyet atmosferini yaşayacaklar. Burası çok değerli bir arazi. Burayı Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda çok güzel ve değerli bir parka dönüştürdük. Buranın tapusunu halk aldı.” Yaşar, parkta yer alacak donatılarla ilgili de şu bilgileri verdi:
800 metre bisiklet yolu.
500 metrekare iki çocuk parkı.
Bin 550 metrekare toprak yol.
Bin metrekare yürüme yolu.
Bir adet basketbol sahası.
Bir adet tenis sahası.
Bir adet çocuklar için trafik eğitim parkı.
25 adet piknik masası.
500 adet yapraklı ağaç.
500 adet ibreli ağaç.
150 bin adet çalı grubu.
85 bin adet yer örtücü.
CUMHURİYET COŞKUSU HER YERE YAYILACAK
Cumhuriyet’in 100. Yılında dolu dolu etkinlikler yapacaklarını da anlatan Başkan Yaşar, “Bizim toplumu ayırmaya, düşmanlaştırmaya değil birbiriyle kucaklaştırmaya ihtiyacımız var. Cumhuriyet de bu demek. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan herkes eşit yurttaş. Hepimiz Cumhuriyet’in evlatlarıyız. Kurtuluş savaşı kazanılmasaydı Cumhuriyet kurulmazdı. Cumhuriyet olmasaydı biz bu konumda olmazdık. Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına çok borçluyuz. Sonrasında gelen herkes bu ülke için bir şeyler yapmaya çalıştı. Cumhuriyet’i yok sayarak, Cumhuriyet’in kuruluşunu tartışarak Türkiye muasır medeniyetler seviyesine ulaşamaz. Bunun bilincinde olmamız lazım. 100. Yıl için de Cumhuriyet’in nasıl kurulduğunu anlatan dolu dolu programlarımız olacak. Cumhuriyet’in neler kazandırdığını yeni kuşaklara anlatacağız. Mahallelerde konserler olacak, spor turnuvaları olacak. 15 Ekim’den itibaren ilçenin her yerinde aydınlatmalar yapacağız. Bayraklarla donatacağız. 28 Ekim’de büyük meşaleli yürüyüşümüz olacak. 5’inci Durak’tan Nazım Hikmet Kültür ve Kongre Merkezi’ne yürüyeceğiz. Cumhuriyet coşkusu Cumhuriyet’in ilçesinde her yere yayılacak” dedi.