Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2013 02:38
Türkiye'de 2003 yılında 70 üniversite vardı. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, bugün gelinen noktayı açıkladı.
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, "Türkiye özellikle 2003 yılından sonra yükseköğretimde büyük sıçramalar yaptı. 2003 yılında Türkiye'de sadece 70 üniversite varken bugün 170 üniversitemiz bulunuyor" dedi.
Ağrı'ya gelen Günay, Nezehat Çeçen Konferans Salonu'nda öğrencilere, Türkiye'de yükseköğretim alanında yaşanan gelişmeler hakkında konferans verdi.
Günay, Türkiye'nin yükseköğretim alanında 2003 yılından itibaren önemli adımlar attığını söyledi.
Türkiye'de okullaşma oranının beklenenden daha fazla olduğunu belirten Günay, "Türkiye özellikle 2003 yılından sonra yükseköğretimde büyük sıçramalar yaptı. 2003 yılında Türkiye'de sadece 70 üniversite varken bugün 170 üniversitemiz bulunuyor" diye konuştu.
Türkiye'nin yükseköğretimde dünyada çok önemli yere geldiğini, çok kısa süre sonra Anadolu topraklarında dünya çapında icatlar yapılacağını, teknoloji üretileceğini ifade eden Günay, çünkü eğitimli ve geleceğe umutla bakan bir toplum yolunda olduklarını söyledi.
Günay, toplumun her kesiminin eğitilmesi gerektiğini, bunun için gerekli şartları oluşturmanın imkansız olmadığını dile getirerek, açıköğretimde 2 milyonu aşkın öğrenci bulunduğunu kaydetti.
Gönay, şöyle konuştu:
"1981 yılında Türkiye üniversitelerinde okullaşma oranı yüzde 6.2, öğrenci sayısı 237 bin 269, öğretim elemanı sayısı 21 bin iken sadece 19 devlet üniversitesi vardı. Bugüne baktığımızda ise aradaki uçurumu görebiliyoruz. Bugün Türkiye'de vakıf üniversiteleriyle 170 üniversitemiz, 4.5 milyon öğrenci, 119 bine yakın öğretim elemanı bulunuyor. Bürüt okullaşma oranı ise yüzde 70.11. Türkiye, bürüt okullaşma oranında İngiltere'yi geçmiş durumda. Açıköğretimdeki öğrenci sayısı bakımından da Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor."