Güncelleme Tarihi:
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin, madde bağımlılığından kurtulmak için geçen yıl AMATEM'e başvuran 30 bin 457 kişinin ayakta, 591 kişinin de yatarak tedavi edildiğini söyledi. Zengin, yurt dışından da hasta kabul eden AMATEM'de poliklinik hizmetlerinin yanı sıra grup terapileri, bağımlıların ailelerine yönelik bilgilendirme, grup tedavileri ve bireysel psikoterapi alanında da hizmet verildiğini söyledi. Son yıllarda tüm dünyada madde bağımlılığının önemli bir boyut kazandığını belirten Zengin, "Şu anda Ankara'da AMATEM olarak hastanemiz bünyesindeki birim bu konuda hizmet veriyor. Bütün personelimiz, özverili bir şekilde çalışıyor. Burada 3'ü psikiyatri uzman hekimi olmak üzere 40 sağlık çalışanı ile modern tıbbın gerektirdiği her türlü imkanı kullanarak madde bağımlısı kişileri en iyi şekilde tedavi etmek için çalışıyoruz" dedi. AMATEM'de tedavi gören hastalar için deri altına uygulanan implant yöntemi hakkında da bilgi veren Zengin, şöyle konuştu:
DERİ ALTI İMPLANT UYGULAMASI
"Deri altı implant uygulaması hastanemizde iki aydır devam ediyor. Kamu hastaneleri içerisinde yeni geçilen bir uygulama olması açısından oldukça önemli. Daha önce madde bağımlılığı konusunda çalışan hastanelerimizde yüksek ücretlerle yapılan cilt altı implant uygulamasını biz uygun hastalara herhangi bir ücret almadan, kamu kaynaklarından karşılanacak şekilde yapıyoruz. Uygulama gayet güzel gidiyor. Şu anda uyuşturucu, eroin ve bazı maddelerin bağımlılarının tedavisinde bu uygulanıyor. Bir adım daha attık, daha önce bedeli devlet tarafından ödenerek temin edilen bu ilacı biz hastane olarak, hastanemiz ecza deposunda bulundurmaya karar verdik. Bu konuda gerekli yazışmalar yapıldı."
KENDİN İSTEMEZSEN KİMSE BIRAKTIRAMAZ
AMATEM’de tedavi olduktan sonra hayata tutunanlardan bazıları, şunları söylediler. 19 yaşında uyuşturucu ile tanışan E.S: “Etrafımdaki herkesten para istiyordum, akrabalarımdan borç alıyordum. Bulamadığımda çevreme zarar veriyordum. 8 aydır temizim, hayatımda her şey değişti. Eve gidiyorum, annemin, babamın gözlerinin içi gülüyor. Çalışmaya başladım, borçlarımı ödedim. Şu anda bir işim var. Nişanlıyım, yakında düğünüm olacak. Hayat çok güzel."
28 yaşında uyuşturucu ile tanışan A.N: “Arkadaşlarımı, eşimi, dostumu kaybetmeye başladıktan sonra tedavi olmaya karar verdim. Bırakmak tamamen beyinde bitiyor. En büyük etken çocuklarım oldu ve kendimi zorladım. Bırakmak da başlamak da çok zor. Kendin istemezsen kimse bıraktıramaz."
Lise yıllarında uyuşturucu ile tanışan İ.B: “Düğünümde bile madde kullanıyordum. Tedaviyi reddettim, evden kaçtım. Eşim hamileydi, eşime zarar verecek şeyler de yaptım. Krizdeyken şiddet uyguladım. Şimdi evimdeyim, işime başladım. Tek amacım, çocuğum benim yaşadıklarımı yaşamasın. Madde varken mutluluk yok ama madde yokken normal bir insan gibisiniz."
TEDAVİSİ UZUN BİR SÜREÇ
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki AMATEM'de 13 yıldır görev yapan Psikiyatrist Volkan Şahiner, madde bağımlılığı tedavisinin uzun bir süreç olduğunu belirterek, “Geldikleri zaman 'Kişi madde kullanmayı kesecek ve ondan sonra da bir daha bu maddeye başlamayacak' diye düşünüyorlar. Biz bu imajı kırmak için çok uğraşıyoruz. Bu bir süreçtir. Nasıl diyabet ve hipertansiyon için bir kliniğe başvuran kişinin hemen bu sorunu çözülmüyorsa madde bağımlılığı da hemen çözülmüyor, hayal kırıklıkları çok oluyor. Bu süreçte farmakolojik tedavinin yanında yaptığımız sosyal destek çalışmalarıyla hastaların motivasyonu arttıkça başarı oranı da yükseliyor" diye konuştu. Madde bağımlılığından kurtulmak için AMATEM'e başvuranlar, ilaç tedavisinin yanı sıra merkezde çeşitli grup terapileri ve sosyal aktivitelere de dahil ediliyor.