Güncelleme Tarihi:
Sinan HARMANCI/AMASYA, (DHA) - AMASYA Valisi Salih Işık, Amasya misket elmasının 2 bin yıl önce antik dönemlerdeki eserlerde bile yer aldığını belirterek üretim miktarını artırmak için çalışmalar yapıldığını söyledi.
Amasya'nın simgesi misket elmasının üretiminin arttırılması için Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde çalışmalar sürdürülüyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Salih Işık, "Amasya misket elması ilimizin çok önemli bir değeri. Amasya misket elması diyarı olarak da adlandırılıyor. Bu durum tarihi belgelerle de sabit. Amasya elması antik dönemlere ait eserlerde bile yer almaktadır. Bu elma türü tadıyla, rengiyle, kokusuyla, içerisindeki çekirdeklerin şekliyle orijinal bir elmadır. Fakat Amasya elmasının bir özelliği de bir sene meyve verip, bir sene meyve vermemesi veya az vermesidir. Bu da çiftçimizin Amasya elması üretimini azaltmasına sebep olmuştur. Biz de Amasyamızın azalmaya yüz tutmuş bu değerini korumak için bir proje geliştirdik. Bu proje İl Özel İdaremiz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün koordinesinde yürütülüyor" dedi.
Vali Işık, projenin amacının her yıl 100 dekar alanda elma bahçesi kurmak olduğunu belirterek "Projeden faydalanacak çiftçilerimizin Amasya Elması üretmeleri şartıyla bütün masraflar İl Özel İdaremiz tarafından karşılanacaktır. Her sene 100 dekar olmak üzere, 10 yılda 1000 dekar misket elması bahçesi kurmayı hedefliyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz de bu konuda çiftçimize teknik destek sağlayacak ve üreticilere rehberlik edecektir. Amasya elmasının marka değeri oldukça yüksek ve pazarlama noktasında herhangi bir sıkıntımız yok. Yeter ki biz bu ürünü orijinal bir şekilde üretelim. Ayrıca bu seneden itibaren fidan üretimine de başladık. Her sene belli sayıda fidan üretip, üreticilerimizin mevcut talebini karşılamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI