IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2015 11:02
BİR LİTRE BİTKİSEL ATIK YAĞIN 1 MİLYON LİTRE İÇME SUYUNUN KİRLENMESİNE YOL AÇTIĞINI VURGULAYAN ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SUAT PEKER, “BU YAĞLAR DEĞERLENDİRMEYE TABİ TUTULDUĞUNDA ÇEVRE DOSTU YAKIT OLAN BİYOELEKTRİK YAKIT ELDE EDİLMEKTEDİR” DEDİ.
Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 3. sınıf öğrencileri Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında, "Bitkisel Atık Yağ Toplama" farkındalık kampanyası düzenledi.
Doç. Dr. Nezahat Kandemir ve Öğretim Görevlisi Suat Peker’in danışmanlığında yürütülen çalışmalarda öncelikle ev hanımlarına ulaşıldı. Bir litre bitkisel atık yağın 1 milyon litre içme suyunun kirlenmesine yol açtığını vurgulayan Öğretim Görevlisi Suat Peker, “Bu yağlar değerlendirmeye tabi tutulduğunda çevre dostu yakıt olan biyoelektrik yakıt elde edilmektedir” dedi.
Türkiye’de toplanması gereken 350 bin ton bitkisel atık yağın küçük bir dilimi toplanabildiğine dikkat çeken Peker, “Kızartma yağları defalarca kullanıldığında kanserojen madde haline gelmektedir. Bizler atık bitkisel yağların toplanmasını ve ekonomimize geri kazanılmasını ulusal bir sorumluluk olarak görmekteyiz. Bu konuda Amasya Belediyesinin başarılı bir şekilde yürüttükleri çalışmaları var. Şehrimizde bir yıllık çalışma döneminde 21 ton bitkisel atık yağ toplanmıştır. Ev hanımlarımızı mutfaklarda kullandıkları atık yağları 5 kiloluk bir pet şişede toplamaları ve bu topladıkları yağı Amasya Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne ulaştırmaları gerekmektedir. Bitkisel atık yağların halk sağlığını ve çevremizi olumsuz yönde etkilediği konusunda toplumun her kesiminin bilgilendirilmesi gerekmektedir. Çalışmalarımıza katılan tüm öğrencilerimize şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.