IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 13:05
AMASYA İÇİNDE SAYISI 5’E ULAŞAN YERLEŞKELERDEKİ MEVCUT ALANLARIN ÜNİVERSİTENİN İSTENİLEN DÜZEYDE GELİŞİMİ İÇİN YETERLİ OLMAYACAĞINI BELİRTEN PROF. DR. PROF. DR. MUSTAFA KASIM KARAHOCAGİL, “BU YÜZDEN YENİ AÇILACAK BİRİMLERİN ŞEHİR DIŞINDA OLUŞTURULAN BİR KAMPÜS ALANINDA PLANLAMASININ YAPILMASI DAHA DOĞRU OLACAKTIR. BUNUN İÇİN YEREL YÖNETİMLERLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE AMASYA, SULUOAVA, MERZİFON ÜÇGENİNDE HAVAALANIMIZA VE HIZLI TREN GÜZERGAHINA YAKIN BİR ALANDA GENİŞLEMEYE MÜSAİT BİR KAMPÜS ALANI HAZIRLANMASINI VE YENİ YATIRIMLARIN BURAYA YAPILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ. BU HEM ŞEHRİN TARİHİ DOKUSUNUN KORUNMASI HEM ŞEHİR İÇİ TRAFİĞİN RAHATLAMASI HEM DE ÜNİVERSİTEMİZİN GELİŞİMİNİN ÖNÜNÜN AÇILMASI AÇISINDAN ÖNEMLİDİR” ŞEKLİNDE KONUŞTU.
Amasya Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, “Amasya, Suluova, Merzifon üçgeninde havaalanımıza ve hızlı tren güzergahına yakın bir alanda genişlemeye müsait bir kampüs alanı hazırlanmasını ve yeni yatırımların buraya yapılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Bir otelde basın toplantısı düzenleyen Mustafa Kasım Karahocagil, Amasya içinde sayısı 5’e ulaşan yerleşkelerdeki mevcut alanların üniversitenin istenilen düzeyde gelişimi için yeterli olmayacağını belirterek, “Bu yüzden yeni açılacak birimlerin şehir dışında oluşturulan bir kampüs alanında planlamasının yapılması daha doğru olacaktır. Bunun için yerel yönetimlerle işbirliği içinde Amasya, Suluoava, Merzifon üçgeninde havaalanımıza ve hızlı tren güzergahına yakın bir alanda genişlemeye müsait bir kampüs alanı hazırlanmasını ve yeni yatırımların buraya yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu hem şehrin tarihi dokusunun korunması hem şehir içi trafiğin rahatlaması hem de üniversitemizin gelişiminin önünün açılması açısından önemlidir” diye konuştu.
İlahiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Kampüs, Araştırma Merkezleri ve Merkezi Kütüphane başlıklı projeleri olduğuna değinen Karahocagil, şunları söyledi: “İlahiyat Fakültesi inşaatını yardım derneklerine ihtiyaç bırakmadan, bir an önce üniversite ödenekleri ile yapacak ve daha fazla gecikmeden İlahiyat Fakültesine ilahiyat öğrencisi alacağız. Bu geçmişinde onlarca medresenin bulunan ve bu sayede hem dini hem fenni ilimlerin merkezi olmuş olan Amasya’mıza bir boyun borcumuzdur. Tıp Fakültemizi hızlı bir şekilde kurumsallaştırmayı Amasya’mızın köklerinden bu güne taşımamız gereken ikinci en önemli bir görev olarak görüyoruz. Bu nedenle Tıp Fakültesi inşaatı üst yönetimlerle ile görüşülerek 2016 yılı içinde başlatılacaktır. Yapılacak temel tıp bilimleri binasını çağdaş tıp eğitiminin gereklerini karşılayacak şekilde yeniden planlayacağız. Dijital alt yapısı hazırlanmış elektronik sınav salonları, küçük gurup çalışmalarına uygun seminer ve ders salonları ve maket üzerine bütün beceri ve girişimsel işlem uygulamalarını yapılabileceği laboratuvarları ile donatılmış bir Temel Tıp Bilimleri Binası hayal ediyoruz. Modern tıp alanında Ankara, İstanbul gibi bir merkez olacağımızı iddia etmiyoruz, ancak sağlık alanında kendine yeten bir il olmamız, il dışına sürekli hasta sevk etmek zorunda kalmamamız Bimarhane ve Sabuncuoğlu Şerefeddin gibi değerlere sahip olan ilimize karşı boynumuzun borcudur. Bunun için değişik branşlardan hızla akademisyen alımı ile eğitim kadrosu kısa sürede yeterli hale getirilecektir. Pek çok uzmanlık alanında yeterli sayıda öğretim üyesi ataması yapılarak, Amasya’mızın sağlık sorunlarının Amasya’da çözülmesi sağlanacak, Amasyalının büyük ölçüde Samsun, Ankara ve İstanbul gibi illere gitmesine gerek kalmayacak şekilde çözülecektir. Akademisyenlerimizin ihtiyaç duyduğu araştırma ve uygulama merkezlerinin açılması ve onları üretken kılacak her türlü imkanları sağlama yönünde gayret gösterecektir. Bu noktada özellikle Kent Tarihi Araştırmaları Merkezi açılması öncelikli projemiz olarak gerçekleştirilecektir. Ardından bu araştırma merkezi Amasya Tarihi ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü olarak yapılandırılacaktır. Amasya’mızın dokuz bin yıllık tarihinin araştırılması tek meşguliyeti olan bu merkeze her türlü destek verilerek şehrimizin ulusal uluslararası düzeyde tanıtımına katkı sağlanacaktır.”