"Kafes" kararı yumurta üreticisini sevindirdi

Güncelleme Tarihi:

Kafes kararı yumurta üreticisini sevindirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 11:07

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yumurta tavuğu kafeslerinin değişim tarihini 2015'ten 2023'e erteleyen kararı, yumurta üreticisince sevinçle karşılandı - Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Konya: - "Yeni yönetmelik çıkmamış olsaydı eski kafesleri söküp yeni zenginleştirilmiş kafes sisteminin kurulması için yaklaşık 1 milyar liraya ihtiyaç olacaktı. Sektörün bunu temin etmesi de bir hayli zordu"

Haberin Devamı

AMASYA (AA) - MÜMİN ALTAŞ - Yumurta tavuğu kafeslerinin değişim tarihinin çıkarılan yönetmelikle 2015 yılından 2023'e ertelenmesi, yumurta üreticisini 1 milyar liralık maliyetten kurtardı.

Yumurta Üreticileri Birliği (YUM-BİR) Genel Başkanı Hasan Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Yumurtacı Tavukların Korunması ile ilgili Asgari Standartlara İlişkin Yönetmeliğinin 22 Kasım 2014 'te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.

Daha önce yayımlanan yönetmelikle, yumurta üreticilerine tavuk çiftliklerindeki kafesleri yenilemeleri için 2015 yılına kadar süre verildiğini ifade eden Konya, şöyle konuştu:

"Yumurtacı tavuklarının yaşam alanlarına ilişkin düzenleme getiren yönetmelik yeni yapılacak yatırımlar için geçerli olacak. Yönetmeliğin yayımlanmasından önce yapılan tavuk çiftliklerine ise çiftliklerini yenilemeleri için 1 Ocak 2023’e kadar zaman tanındı. Eğer yönetmelik değişmeseydi yumurtacı işletmelerde kafeslerden dolayı sıkıntı yaşanacaktı. Yumurta üretemeyen işletmelerimiz sıkıntıya düşüp kapanacaktı."

Haberin Devamı

Konya, Avrupa Birliği ülkelerinin de aynı yöntemi izlediğini, işletmelere 13 yıl zaman tanıdığını ve yüzde 50 başarı sağlandığını dile getirdi.

- Kafes değişim maliyeti 1 milyar lira

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yumurta sektörüne bu zamanı tanımasının önemli bir fırsat olduğunu anlatan Konya, "Sektörümüz ve üreticilerimiz bu yönetmelikle rahatladı. Bu süreyi tanıyan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve ekibine teşekkür ederiz" dedi.

Zenginleştirilmiş kafes sistemiyle tavuklara daha rahat dolaşım ve kullandıkları alanların genişletilmesi gibi imkanların sunulduğunu anlatan Konya, şunları kaydetti:

"Bu sistem sağlıklı üretim ve kalite için daha iyi şartlar sunuyor. 15 milyar yumurta üreten ve yıllık yaklaşık 400 milyon liralık ihracat yapan sektörümüz de bu şartların sağlanmasından yana. Yeni yönetmelik çıkmamış olsaydı eski kafesleri söküp yeni zenginleştirilmiş kafes sisteminin kurulması için yaklaşık 1 milyar liraya ihtiyaç olacaktı. Sektörün bunu temin etmesi de bir hayli zordu. Tavuklar açısından üzücü oldu ancak üreticilerimiz 2023 yılına kadar verilen süre içinde inşallah eski kafes sistemlerini yenileriyle değiştirmiş olacak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!