Aspir üretimi desteklerle 100 bin tonu aşacak

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2015 11:16

- Türkiye'de 2000 yılından bu yana üretimi yapılan ve soya ile en çok prim desteği alan, biyodizel ve yemeklik yağ elde edilen aspir bitkisinin üretiminin son açıklanan desteklerle 2015 yılında 100 bin tonu geçeceği belirtildi - Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Akınerdem: - "Yağlı tohum bitkilerinden özellikle aspirin diğer ürünlere oranla daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Bu rakamın 10 liradan 15 liraya çıkarılması çiftçilere güven veriyor"

Haberin Devamı

AMASYA (AA) - MÜMİN ALTAŞ - Türkiye'de 2000 yılından bu yana üretimi yapılan ve soya ile en çok prim desteği alan aspir bitkisinin üretiminin son açıklanan prim destekleriyle 2015 yılında 100 bin tonu geçeceği belirtildi.

Türkiye Aspir Derneği Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstriyel Bitki Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılında sadece 18 ton üretilen aspir bitkisinin son yıllarda hızla yaygınlaşarak, yıllık üretiminin 76 bin tona ulaştığını söyledi.

Türkiye'de yıllar geçtikçe üretimi artan ve biyodizel ile yemeklik yağ elde edilen aspirin alternatif enerji sektöründeki yerinin gittikçe arttığına dikkati çeken Akınerdem, yılda iki kez hasadı yapılabilen aspir bitkisinin ilgi görmesinde, üretimine verilen devlet desteği primi ve yetiştirilmesinin kolaylığının etkili olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Akınerdem, ülke olarak yağlı tohumların üretiminde ciddi bir atılım yapılması gerektiğini, hükümetin bu konuda önemli kararlar aldığını aktardı.

Cumhuriyet tarihinin en güzel kararlarının alındığını, bunların hem üretimi artırmaya hem çiftçiyi hem de sanayiciyi desteklemeye yönelik olduğunu vurgulayan Akınerdem, şöyle konuştu:

"Başbakan Ahmet Davutoğlu, aspirde sözleşmeli üretime yönelik dönüm başına 10 lira olan desteği 15 liraya çıkaracaklarını açıkladı. Yağlı tohum bitkilerinden özellikle aspirin diğer ürünlere oranla daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Bu rakamın 10 liradan 15 liraya çıkarılması çiftçilere güven veriyor. Kilo başına ayrıca 50 kuruş destek var. 90 kuruşa da satılıyor. Neredeyse aspirin kilogramı 1,5 liraya gelir. Buğdayın 2-3 katı bir fiyat teşekkül ediyor. Hükümetin bu kararı da üretimi artırmaya yönelik bir karar. Devletimiz, ciddi bir fedakarlığa giderek yağ ve enerji açığının kapatılmasına önemli katkıda bulunacak."

- "Çiftçiye yeni ürün kabul ettirmek zor"

Akınerdem, aspir bitkisine hem yağ sektörü hem de biyodizelcilerden çok yönlü bir talebin olduğunu dile getirdi.

Bir kilopram aspir üretiminin devlete neredeyse 1 liraya yakın maliyetinin olduğuna dikkati çeken Akınerdem, soya ile en çok desteği aspir bitkisinin aldığını vurguladı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Akınerdem, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın aspir üretiminin artırılmasına yönelik eğitimler düzenlediğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Aspir 14 yıldır Türkiye'de ekiliyor ama birçok çiftçi için yeni bir ürün. Eğitim programlarıyla çiftçimiz bu sorunları aştığı zaman yüz binlerce ton üretilebilir. Şu an baktığımız zaman 3 milyon tona yakın kapasitemiz var. Yeterli alan var. Burada EPDK'nın biyodizelle ilgili kararı ve çiftçilerin bu işin karlı olduğunu inanarak tarım yapmaları öne çıkıyor. Geleneksel ülkelerde yeni ürün kabul ettirmek zor. Politikalar böyle giderse önümüzdeki sezon 100 bin tonu aşacağımızı düşünüyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!