Güncelleme Tarihi:
AKSARAY (AA) - ÖZKAN BEYER - Polonya'da düzenlenen 10. Üniversitelerarası Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda 3'üncü olan Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) okçuluk takımı sporcuları, geliştirilen "zihinsel antrenman uygulama modeli"yle gözü kapalı atışlar yaparak eğitiliyor.
ASÜ BESYO Öğretim Görevlisi Kürşat Aktepe, daha önce Niğde'ye bağlı olan okçuluk takımında 17 yıldır antrenörlük yapıyor. Görevi süresince yaptığı araştırmalar neticesinde "zihinsel antrenman uygulama modeli"ni geliştiren Aktepe, bu teknikle takımın Eskişehir ve Kayseri'de düzenlenen Türkiye şampiyonalarında birinciliği, en son Polonya'da düzenlenen şampiyonada ise dünya 3'üncülüğü elde etmesini sağladı.
Sporcular, gelecek yıl Güney Kore'de yapılacak Üniversitelerarası Dünya Okçuluk Şampiyonasında birinci olabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Aktepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetenekli öğrencileri titiz bir şekilde seçtikten sonra 2 yıl boyunca müsabakalara hazırladıklarını, 3'üncü yılda ise derece yapabilecek konuma getirdiklerini söyledi.
- "Olimpiyat ve dünya şampiyonu ABD'yi eledik"
Bu yıl Eskişehir’deki Salon Okçuluk Türkiye Şampiyonası'nda ve Kayseri'de düzenlenen Koç-Fest Oyunları'nda katıldıkları bütün branşlarda şampiyon olduklarını anlatan Aktepe, "En son katıldığımız Polonya’daki şampiyonada, daha önce olimpiyat ve dünya şampiyonu olan ABD'yi, sonrasında Belçika’yı eleyerek dünya 3'üncüsü olduk" dedi.
Aktepe, geliştirdiği antrenman modeliyle çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu teknik birbiriyle bağlantılı 6 prensipten oluşuyor. İlk çalışmayı yeterli düzeyde yapamazsanız, 3'üncü aşamaya gelemezsiniz. Sporcuya önce öz güven kazandırıyoruz. Arkasından sessiz ortamda çalışmasını sağlıyoruz. Sessiz ortamda sporcu kendini daha iyi hissetmeye başlıyor. Arkasından bunu sesli ortama çeviriyoruz. Sporcularıma müzikli ortamda antrenman yaptırıyorum. Sporcular müsabaka anında kendisini engelleyebilecek tüm şartlara hazırlıklı oluyor. Atış yapmadan önce zihinde canlandırma yaptırıyoruz. Bu çalışma yaklaşık bir yıl sürüyor. Sporcu kendine güven sağlayarak atış yapmaya başlıyor."
Sporcuların önce kısa mesafe atışlar yaptıklarını dile getiren Aktepe, "Burada önemli olan, okun hedefi vurup vurmaması değil, sporcunun iç dünyasında neler hissettiğidir. Bunu başardıktan sonra gözü kapalı atış yaptırıyoruz. Sporcu hedefi zihinde canlandırdıktan sonra gözünü kapatarak atış yapıyor. Bunu başarınca gözü kapalı olarak 30 ve 50 metrede atış yapmaya başlıyor"
- "Hep 'hedefiniz büyük olacak' diyorum"
Aktepe, geliştirdikleri yöntemle şampiyonalarda derece yapmaya başladıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Bu yıl çalışmamızın sonuçlarını almaya başladık ama istediğimiz düzeyde değil. Hala 1,5 yıllık çalışma süremiz var. Çalışmalara başlarken sporcularıma hep 'hedefiniz büyük olacak' diyorum. Sadece dünya şampiyonluğunu hedeflemiyoruz. Daha önce yapılamamış atışları gerçekleştirmeyi istiyoruz."
Okçuluk takımı sporcusu Emre Çömez de 3 yıllık çalışmanın neticesinde gözü kapalı atış yapmaya başladığını ifade ederek, "İlk başlarda atışlarım kötüydü ama bırakmadım. Daha iyi atış yapmaya başladım" diye konuştu.
Sporculardan Esra Hamuroğlu ise gözü kapalı atış yaparken amaçlarının öncelikle hedefi vurmak değil zihinde canlandırmak olduğunu kaydetti.