Güncelleme Tarihi:
AKSARAY (AA) - ÖZKAN BEYER - Aksaray Belediyesi, Anadolu Selçuklu döneminde devletin ikinci başkenti olma özelliğine sahip şehrin geçmişteki önemli rolüne tekrar kavuşması için çalışmalarını sürdürüyor.
Kapadokya bölgesinde yer alan ve tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Aksaray, Selçuklu döneminde Konya'dan sonra devletin ikinci başkenti gibi kullanıldı. Selçuklu Sultanı 2. Kılıçarslan döneminde askeri üs olarak kullanılan şehir, kazanılan savaşların ardından zafer kutlamalarının burada yapılmasından dolayı "Dar'ül Zafer" (Zafer Şehri) olarak anıldı.
Geçmişteki önemli pozisyonunu zamanla kaybeden, 1933 yılında ilçe olarak Niğde'ye bağlanan Aksaray, 1989 yılında vilayetliği geri verilse de ya İstanbul'un "Aksaray" semtinin gölgesinde kaldı ya da "Niğde-Aksaray" olarak akıllarda kalmaya devam etti.
Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, göreve geldikten sonra kentin tarihi ve kültürel önemine dikkati çekmek için kolları sıvadı. İlk olarak belediyenin logosunu değiştiren Yazgı, yeni logoya 2. Kılıçarslan'ın tek başlı çift gövdeli mührünü koydu.
Ayrıca kentte, Selçuklu dönemine ait darphane, hamam ve kervansarayların restorasyonuna katkı sağlayan belediye, önemli kavşak noktalarına 2. Kılıçarslan, Somuncu Baba ve Genç Osman'ın heykellerini yaptırdı.
Yazgı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehri tanıtmak ve marka şehir haline getirmek için çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.
Yazgı, "Seçim sürecinde bir çalışmamız vardı. Şehrimize ait değerlere sahip çıkarak, farkındalık oluşturmaya çalıştık. Bu yüzden 2. Kılıçarslan, Somuncu Baba'nın heykelini, kentin Kapadokya'nın giriş kapısı olduğunu gösteren eserleri önemli noktalara koyduk. Bununla ilgili çok önemli geri dönüşler oldu. Böyle bir çalışma yaptığımız için çok mutluyuz" diye konuştu.
- Selçuklu eserleri ihya edilecek
Belediye başkanı seçildikten sonra ilk çalışmasının logoyu değiştirmek olduğuna işaret eden Yazgı, şöyle devam etti:
"Logomuzda 2. Kılıçarslan'ın tek başlı çift gövdeli aslan mührünü kullandık. Buradaki amacımız; tarihi değerlerimize geri dönmek, Selçuklu şehri olduğumuzu vurgulamaktır. 2. Kılıçarslan, döneminde Konya'dan sonra ikinci başkent olarak Aksarayımızı kullanmış. Aksaray'da ikamet etmiş hatta burayı askeri üs olarak kullanmıştır. Aksaray'ın Dar'ül Zafer şehri almasına vesile olduğu gibi, önemli ilim insanlarını da davet ederek ilim şehri yapmıştır. Kötü niyetli insanların şehre girmesine mani olmuştur. Bizler de 'Tekrar özümüze dönelim, bu değerleri hatırlayalım, bu değerler bizim için çok önemli' diyerek bu çalışmaları başlatmış olduk."
Yazgı, Aksaray'da Selçuklu dönemine ait bir darphanenin bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Ayrıca 2. Kılıçarslan'ın yaptırdığı bir de hamam var. Türbesi de burada. Kendisine ait eserler var. Bunların vakıflarımızla birlikte ayağa kaldırılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Kılıçarslan Hamamı'nın 2. etap çalışmaları devam ediyor. İnşallah birkaç yıl içerisinde tamamen bitmiş olacak."