IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2015 15:09
AKSARAY'DA SÜTÜN ÜRETİMİ, TOPLANMASI VE DEPOLANMASINDA ÇALIŞANLARIN SÜT HİJYENİ EĞİTİMİ ALMALARI AMACIYLA EĞİTİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATILDI.
Aksaray’da sütün üretimi, toplanması, depolanması ve nakliyesinde çalışanların “Süt Hijyeni” eğitimi almaları amacıyla eğitim seferberliği başlatıldı.
Süt üretimiyle birlikte kalitenin ön planda tutulduğu Aksaray’da, Avrupa Birliği standartlarında çalışma başlatıldı. Bu kapsamda ilk adımı atan AKSÜTBİR Başkanı Esat Zengin, imzalanan protokol çerçevesinde Merkez Süt Üreticileri Birliği, Aksaray İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü ile Aksaray’daki süt tedarikçileriyle bir araya geldi.
AKSÜTBİR Başkanı Esat Zengin, “Süt hijyeni ile ilgili toplanmış bulunduğumuz burada özellikle belirtmek istiyorum ki, sizlerin üstlendiği görev bir kamu hizmeti niteliğinde. Süt toplama merkezlerinin sahibi, süt tedarikçileri olarak Aksaray’da kaliteli sütte hijyen kuralları çerçevesinde hareket ettiğiniz için sizleri tebrik ediyorum. Süt denilince akla gıda maddeleri içerisinde en temiz, en saf, kaliteli süt akla geliyor. Siz tedarikçilerimizin doğru verdiği hizmetten dolayı sütlerde ciddi anlamda kalite yakalandığı bir gerçektir. Bu kaliteyle sanayiye ulaşan sütlerimiz hemen hemen göğüs kabartır hale gelmiştir. Bunun daha da ileriye gitmesi ve kaliteden ödün vermemek için azimle yolumuza devam edeceğiz. Sütün memeden çıktığı gibi ağza gitmesi için çalışmalıyız. Aksaray’da tedarikçileri en fazla olan SÜTBİR ile AKSÜTBİR bünyesinde çalışanlardır. Aksaray’ın sütü bizden çıktığı için yükümüz ağır. Bu nedenle çok dikkatli olmak zorundayız. Sütteki kaliteyi arttırmak için sizlere eğitim verilecek. Yapılacak sınavın ardından başarılı olanlara bakanlık onaylı sertifika verilecek. Fakat bu belge çok önem taşıyacak. Belgesi olmayan süt taşıyamayacak. Belgesiz süt taşıyanların araçları bağlanacak, sütlere el konacak ve para cezası uygulanacak. Bu işi hakiki anlamda bilenler yapacak” dedi.
"TÜRKİYE SIRALAMASINDAYIZ"
Bakanlığın politikalarından bahseden Gıda ve Yem Şube Müdürü İlhan Akbal, “Gıda güvenliği kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte yaklaşık 100’ün üzerinde bir yönetmelik çıkartıldı. Bu kanun ve yönetmeliklerin gerçekleşmesi Avrupa’ya uyum çerçevesinde gerçekleşti. Çiftlikten sofraya gelinceye kadarki süreçte gıda güvenliği çok önemli. İlimizde bu kapsamda en önemli temel tüketim gıdası süt. Bu konuda Türkiye sıralamasında yer alıyoruz. Çiğ süt toplanması, aktarılması gibi tüm aşamasında bizi ilgilendiren yönü hijyen yönetmelikleri. Bu kapsamda Süt Üreticileri Merkez Birliği ile Bakanlığımız arasında bir protokol imzalandı. Bu protokolde süt taşıyıcıları ve toplayıcılarının hijyen eğitimi almaları zorunlu olduğu vurgulanıyor. Belirlenen standartları yakalamak için süt tedarikçilerine kademeli olarak toplamda 24 saat süren bir eğitim verilecek. Bu eğitim sonunda yapılacak olan sınavda başarılı olanlara sertifika verilecek” dedi.
"ÇEVRE İLLER AKSARAY’I ÖRNEK ALIYOR"
İnsanoğlunun en önemli tüketim maddesinin gıda olduğuna vurgu yapan Aksaray İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Doğan İpek ise, “Tüketilen bu gıdalar arasında en önemlisi de süttür. Onun için çiftlikten sofraya güvenli bir şekilde getirmek çok önemlidir. Yıllardır Aksaray’da süt üretimini konuşuyorduk, artık sütteki kaliteyi konuşur olduk. Çevre illere örnek olan il haline gelmişiz. Bu eğitimlerle, sütü hijyenik ortamlarda depolayarak çiftlikten fabrikalara, oradan da kaliteli sütten üretilen ürünleri inşallah sofraya ulaştırmak sizlerin sayesinde olacaktır. Biz ne zaman Avrupa Birliği standartlarına elde ettiğimiz kaliteli sütü hijyenik ortamda, memeden çıktığı gibi ağza ulaştırabilirsek işte o zaman hedefe ulaşmışızdır” diye konuştu.
"AKSARAY SÜTTE İSİM YAPTI"
Hijyenik gıda tüketiminde kendilerine büyük görevler düştüğünü dile getiren Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Köksal da, “Biz, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir birim olarak işlerin temizliği noktasında çalışma yürütüyoruz. Özellikle gıdaların hijyenik olarak tüketilmesi konusunda bizlere büyük görevler düşüyor. Biz her ne kadar sizlere hijyen konusunda eğitim versek de asıl önemli olan sizlerin özen göstermesi. Sizlerin aracılığıyla tüketiciye hijyenik gıda sunmak hepimizi gururlandırır. Önceleri süt var mı?, süt toplanacak mı? Gibi sorular sorulurken artık sütteki kaliteyi konuşmak başarılı olduğumuzu gösteriyor. Aksaray’da süt isim yaptı. Artık Türkiye Aksaray’daki sütün kalitesini biliyor. Bu işte emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Hijyen eğitimine önümüzdeki günlerde başlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Bazı sorunların dile getirilmesinin ardından süt tedarikçileri öğle yemeğinde kaynaşma fırsatı bulmalarıyla program sona erdi.