IHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2015 09:25
SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET ÇALIŞANLARI SENDİKASI (SAĞLIK SEN) AĞRI ŞUBE BAŞKANI MEHMET MELİK YAKUT
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık Sen) Ağrı Şube Başkanı Mehmet Melik Yakut, düzenlediği basın açıklamasında toplu sözleşme sürecindeki taleplerini açıkladı.
Memur-Sen Konfederasyonu olarak yaklaşık 2,5 milyon, Sağlık Sen olarak ise 500 bin sağlık ve sosyal hizmet çalışanının çalışma koşulları ve hakları için önümüzdeki haftadan itibaren toplu sözleşme masasına oturacaklarını ifade eden Sağlık Sen Ağrı Şube Başkanı Mehmet Melik Yakut, toplu sözleşme sürecindeki taleplerini sıraladı. 2005 yılında sonra göreve başlayan kamu görevlilerine bir derece verilmesini isteyen Yakut, “Hastanelerde, sağlık müdürlüklerinde ve halk sağlığı il müdürlüklerinde görev yapan hemşire, ebe, sağlık memuru, laborant, sağlık teknisyeni gibi tüm sağlık hizmetleri sınıfı çalışanların, genel idari hizmetler sınıfı çalışanların, teknik hizmetler sınıfı çalışanların ve yardımcı hizmetler sınıfı tüm sağlık çalışanlarının kadro unvan katsayı oranları 0,10 puan artırılmalı. Döner sermaye tavan oranları hekim dışı sağlık çalışanları için 1,5’tan 2’ye, riskli birimler için 2’den 2,5’e çıkarılmalıdır. Döner sermaye dağıtılırken 5 güne kadar olan izinler, çalışılmayan günden sayılmamalıdır. Bu sayede 5 gün izin alan hekimlerde 300 ile 500 TL, sağlık çalışanlarında 50 ile 200 TL oranında kayıp yaşanmayacak. Devlet bir yandan kaçak istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadele ederken diğer yandan kendi çalışanına ek ödeme adı altında ödediği ücreti sosyal güvenlik sistemine dahil etmeyerek çalışanların emekli olduklarında hak kaybı yaşamasına sebep olmaktadır. Bu nedenle ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır. Neredeyse tamamı sosyal güvenlik mevzuatına göre ‘tehlikeli çok riskli’ hizmet grubunda çalışan sağlık çalışanlarının tamamına Cumhurbaşkanımızın verdiği talimatta olduğu gibi 5 yıla 1 yıl yıpranma payı hayata geçirilmelidir” şeklinde konuştu.
4/C, vekil ebe ve hemşirelerle kamu görevlisi olmayan aile sağlığı personelinin kadroya geçirilmesi gerektiğini söyleyen Yakut, “Üniversite hastanelerinde çalışan sağlık personelinin hizmet alanı kadro unvan katsayıları ve tavan katsayıları artırılmalıdır. Hekim dışı sağlık çalışanlarına döner sermayeden verilecek asgari ek ödeme oranı artırılmalıdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda görev yapan tüm kamu görevlilerine her ay en yüksek devlet memuru maaşının yüzde 10’u oranında sosyal hizmet tazminatı ödenmelidir. Askeri sağlık tesislerinde görev yapan tüm sivil memurlara, en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 20’si oranında ek özel hizmet tazminatı verilmelidir. Tüm kamu çalışanlarının sabit ek ödemesi mevcutken ve tabip olan sözleşmeli yöneticiler de sabit ücret alıyorken tabip dışı sözleşmeli yöneticilerin sabit ek ödemeden faydalanamaması önemli bir haksızlıktır. Bu nedenle kamu hastane birliklerindeki tabip dışı sözleşmeli yöneticilere sabit ek ödeme verilmelidir. Çalışma modellerinin genelinde gece çalışmalarının karşılığı farklı ücretlendirilirken, sağlık çalışanları normal mesainin birim karşılığından çok daha düşük nöbet ücreti almaktadır. Gece nöbeti ücretleri yüzde 20 artırımlı ödenmelidir. Çalışanlarının yarısından çoğu bayan olan ve büyük bir kısmı da nöbet esaslı çalışan sağlık çalışanları için 24 saat açık olan kreş hizmeti en önemli ihtiyaçlardandır. Kreş hizmetinin sağlanamadığı durumlarda büyükşehirlerde 300, diğer illerde 250 TL kreş yardımı yapılmalıdır” dedi.