Güncelleme Tarihi:
Servet ARSLAN / AĞRI, (DHA)Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, Doğubayazıt M Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan 92 tutuklu ve hükümlüye “Öfke ve Stres İle Mücadele ve Hayata Uyum" konulu seminer düzenlendi.
İl Müdürlüğü personeli Erol Sancar tarafından Doğubayazıt M Tipi Ceza İnfaz Kurumu'ndaki verdiği seminer de, şiddetin, insanlarda otorite sağlamak için diğerinin varlığını tehdit unsuru görmek ve sindirmek için karşı tarafa uygulanılan zarar vermeye yönelik psikolojik bir davranış türü olduğunu söyledi. Günlük yaşamda kalınan şiddetlerle ilgili bilgiler de veren Sancar, “Şiddet ve saldırganlık davranışı sert sert bakmadan tutunda, yüzün buruşturulması, surat asma, bağırma, korna çalma, el kol hareketleri, kovalama, tartışma, yumruklaşma, vurma, kırma, silahlı saldırılar, yakma gibi hangi türüne istersek birçok yerde karşılaşabiliyoruz. Bunlara daha birçok şiddet çeşitleri eklenebilir" diye konuştu.
Seminerde öfke kontrolü ile ilgili de konuşan Sancar, amıcın öfkeyi tamamen yok etmek değil, öfkenin aktarımında çevrenize zarar vermesini önlemek olduğunu vurguladı. Sancar, "Öfke, doğal ve geçici bir duygudur, her insan yaşar. Önemli olan sinirinizin ve öfkenizin saldırgan davranışlara ve kine dönüşmemesidir.Öfkenin sağlıklı bir şekilde ifade edilebilmesi için öncelikle bazı farkındalıkları kazanmamız gerekir. Ne istediğini bilen, duygularını tanıyan ve düşüncelerini tespit eden insan, hislerini de doğru bir şekilde ifade eder. Öfkeli olan insan, olayları istemeden abartılı ve çarpıtılmış olarak algılar. Öfkenin hangi düşünceyle arttığını ve azaldığını gözden geçirin. Olumsuzluk ifade eden ve öfke uyandıran "Asla" ya da "Her zaman" gibi sözcükleri zihninizde yakalamaya çalışın. Bu sözcüklerle başlayan cümleler kurmak, öfkelendiğinizde haklı olduğunuzu düşünmenize yol açar. Kendinizin ve karşınızdakinin öfkesinin kontrolden çıkmasına izin vermeyin. Derin nefes alıp verme egzersizleri yapıp, sakinleştirici durumlar hayal etmeye çalışın.
FOTOĞRAFLI