Güncelleme Tarihi:
AĞRI (AA) - Kışın hava sıcaklığının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü Ağrı'nın Diyadin ilçesinde 85 derecelik jeotermal suyla ısıtılacak olan serada yılın her ayı domates üretilebilecek.
Bir şirket tarafından ilçede 20 dönüm üzerine 85 derece jeotermal su kullanılarak kurulacak seradaki çalışmaları inceleyen Vali Mehmet Tekinarslan, yaptığı açıklamada, seranın Ağrı ekonomisine ve istihdamına büyük getiri sağlayacağını söyledi.
İlk etapta işin tarımsal kısmına başlandığını, ikinci etapta ise termal turizme yönelik çalışmaların yapılacağını belirten Tekinarslan, "Bu kar ve kıyamette gördüğünüz gibi arkadaşlarımız çalışıyor. Çiftçilerimiz, mühendislerimiz çalışıyor ve bölgenin en büyük kapalı serasını Diyadin'e kuruyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde tahmin ediyorum 20-25 gün içerisinde ilk fide dikimini yapacağız" dedi.
Bu yatırımın önünün açılmasında çok çaba sarf ettiğini anlatan Tekinarslan, "Yıllardır atıl kalan buradaki termal suyun yeniden hayatla buluşması, insanlarımıza hizmete dönmesi için elimizden gelen tüm çabayı gösterdik" ifadesini kullandı.
Tekinarslan, 10 yıl içeresinde 100 milyon doların üzerinde bir yatırım yapılacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Belki bu hem enerji hem seracılık hem de termal turizm için yapılacak yatırımlar sadece Diyadin'in ve Ağrı'nın değil bölgenin, Kars'ın, Erzurum'un, Ardahan'ın ve Iğdır'ın tamamen hayat tarzını, dokusunu, ekonomisini etkileyebilecektir diye düşünüyorum. Burada üreteceğimiz sebzeleri doğrudan İran'a, Rusya'ya, Irak'a, Azerbaycan'a ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu yatırım devlet eliyle bir 15 yıl kadar önce bir öncülük yapılıp, bu termal kaynak ortaya çıkarılmış ancak bu 15 yıl boyunca atıl kalmış. Biz uyguladığımız doğru özelleştirme politikasıyla buraya güçlü, inançlı, kararlı, her şeyin para olmadığını ama her şeyin insan olduğunu, insan için olduğunu düşünen bir yatırımcımızı davet ettik ve bu şekilde bu yatırımların vücut bulmasında değerli iş adamımızla birlikte temin ettik."
İŞKUR işbirliğiyle hem sera altyapısının hazırlanması hem fidecilik konusunda birçok gencin eğitim alarak burada çalışmaya başladığını vurgulayan Tekinarslan, "Allah kısmet ederse Antalyalı, Mersinli çiftçi kardeşlerimizi ocak ayında, zemheri ayında Diyadin'de taze sebze yemeye, taze domates yemeye davet edeceğiz" dedi.
Tekinarslan, seralara aslında domates fidesi değil, umut ve yaşam ektiklerini anlatarak, şöyle devam etti:
"Ülkemizin batısı neyse doğusu da aynı heyecanla kalkınmasına devam edecek. Karlı dağların karanlığından insanlarımızı kurtarmak için çok değerli iş adamlarımızla birlikte, başta Abdolbari Goozal olmak üzere bütün enerjimizi insanlarımızın huzuru, refahı ve doğal kaynaklarımızın ekonomimize kazandırılmasına sarf ediyoruz. Seranın bu yıl 20 dekarlık alanı faaliyete geçecek. Önümüzdeki yıl bu 200 dekara ulaşacak. Burası Türkiye'nin en büyük tek noktada termalle ısıtılan sera bölgesi olacak."
İkinci ayağında da termal turizm çalışmalarının devam ettiğine değinen Tekinarslan, ilk etapta havuzların yapılacağını ve daha sağlıklı, hijyenik ortamda insanların kullanımına sunulacağını belirtti.